ECB od januarja v zmanjšanje programa odkupovanja obveznic

Svet Evropske centralne banke (ECB) se je v skladu s pričakovanji odločil zmanjšati obseg stimulativnega programa odkupovanja obveznic na 30 milijard evrov mesečno. Sprememba bo začela veljati z januarjem prihodnje leto, program pa je banka podaljšala najmanj do konca septembra.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Program odkupovanja obveznic bo ECB prepolovila, a bo nadaljevala z njim vsaj do konca septembra 2018, po potrebi pa tudi dlje, vse dokler svet ECB ne presodi, da se je gibanje inflacije vzdržno približalo inflacijskemu cilju. Če bodo obeti postali manj ugodni ali če bodo finančne razmere postale neskladne z nadaljnjim napredkom pri vzdržnem približevanju inflacije ciljni ravni, je svet ECB pripravljen povečati velikost programa ali njegovo trajanje, so zapisali v sporočilu za javnost.

Banka bo ob tem ponovno investirala glavnice zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru programa, še po obdobju, ko bo zaključila neto nakupe.

Predsednik ECB Mario Draghi je pohvalil močno gospodarsko okrevanje območja z evrom, ki ima zelo široke temelje. Vendar pa je spomnil na šibko inflacijo. "Zato še naprej ostaja potreba po obsežnih monetarnih spodbudah," je dejal.

Območje z evrom je v prvem letošnjem polletju zabeležilo 2,4-odstotno gospodarsko rast, brezposelnost pa se je znižala na 9,1 odstotka, kar je najnižja raven v zadnjih osmih letih. Inflacija je bila medtem septembra 1,5-odstotna, medtem ko ECB cilja na rast cen tik pod dvema odstotkoma.

Pričakovano pa ECB ni spreminjala obrestnih mer. Ključna obrestna mera za območje evra ostaja pri nič odstotkih, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank pri -0,40 odstotka ter obrestna mera za mejno posojanje pri 0,25 odstotka.

Svet ECB ostaja na stališču, da bodo obrestne mere na sedanji ravni ostale daljše obdobje in precej dlje, kot bodo trajali nakupi vrednostnih papirjev.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

finance

Milijonarka: Biti premožen ni tako enostavno kot si mislite

Biti izjemno premožen ne pomeni, da imaš brezskrbno življenje, kakršnega si morda predstavljate - vsaj po mnenju te milijonarke in njenega moža.

finance

Kuba v pričakovanju prvega uradnega padca valute po kubanski revoluciji

Kubanski peso naj bi letos prvič po revoluciji leta 1959 doživel uraden padec vrednosti, s tem pa ne bo več izenačen z ameriškim dolarjem.

finance

Švedska bo verjetno prva opustila gotovino

Švedska je bila po obsegu brezgotovinskih plačil že prej ena izmed vodilnih držav. Pandemija koronavirusa pa je še pospešila opustitev bankovcev in kovancev v državi.

finance

Prihaja regulacija in obdavčitev kriptovalut

Finančni ministri EU so se na neformalnem dvodnevnem zasedanju v Berlinu zavzeli za enostavno obdavčitev.

Komentarji: