Država se pripravlja na izdajo prvih trajnostnih obveznic

Prve trajnostne obveznice Republike Slovenije bodo denominirane v evrih, v nematerializirani imenski obliki in skladno izjemam iz predpisa S.
Fotografija: Foto: nito100/Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: nito100/Getty Images/iStockphoto

Slovenija je bankam Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole CIB, Goldman Sachs Bank Europe, J.P. Morgan in Nova KBM podelila mandat za organizacijo izdaje prve 10-letne trajnostne obveznice v višini ene milijarde evrov. Izdaja bo sledila v odvisnosti od tržnih razmer, so sporočili s finančnega ministrstva.
image_alt
Zagreb: Naložba v nove tehnologije vodi v gospodarsko rast

Prve trajnostne obveznice Republike Slovenije bodo denominirane v evrih, v nematerializirani imenski obliki in skladno izjemam iz predpisa S. Banka Credit Agricole CIB je v postopku prevzela vlogo strukturnega svetovalca.

Foto: nito100/Getty Images/iStockphoto
Foto: nito100/Getty Images/iStockphoto
Država je vlagateljem v ponedeljek predstavila okvir Republike Slovenije za trajnostno obveznico v skupinskem klicu, za zainteresirane vlagatelje pa so bili na voljo še za bilateralne klice.

Sredi maja je vlada sporočila, da je posebni delovni skupini zaupala razmislek o izdaji zelene, socialne ali trajnostne državne obveznice. Zelena, socialna ali trajnostna obveznica bi bila kot finančni instrument enaka ostalim državnim obveznicam, vendar bi se sredstva od njene izdaje namenila izključno proračunskemu financiranju (ali refinanciranju) okoljskih ali socialnih projektov, vključenih v vsakokrat veljavni državni proračun, so takrat pojasnjevali na finančnem ministrstvu.
image_alt
Banka Slovenije: Primanjkljaj tudi letos, javni dolg bo še naraščal

Takšna obveznica bi tako kot ostale izdane obveznice države pokrivala del potrebnega obsega financiranja državnega proračuna, hkrati pa bi razširila bazo investitorjev v obveznice Slovenije. S prisotnostjo na 'trajnostnem' trgu bi naša država namreč sledila tudi strateškemu cilju širitve investitorskega zaledja in odprla nove distribucijske kanale za državne obveznice.

Več iz rubrike