Drugo mnenje: Naj izberem dividendne delnice?

Ali naj za dolgoročno varčevanje v delnicah izberem dividendne delnice?
Fotografija: Stabilnost gre pripisati dejstvu, da imajo podobna podjetja precejšnjo zalogo denarnih rezerv, s katero bodo v prihodnje pokrivala izplačilo dividend. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Stabilnost gre pripisati dejstvu, da imajo podobna podjetja precejšnjo zalogo denarnih rezerv, s katero bodo v prihodnje pokrivala izplačilo dividend. Foto: Reuters

Sklepam, da govorite o velikih stabilnih podjetjih z dolgo zgodovino, ki izplačujejo dividende. Ponavadi gre za velike blagovne znamke, zato so – dolgoročno gledano – bolj stabilna in glede na podatke tudi donosnejša naložba. Stabilnost gre pripisati dejstvu, da imajo podobna podjetja precejšnjo zalogo denarnih rezerv, s katero bodo v prihodnje pokrivala izplačilo dividend.

Gledano tako, je to lahko smiselno. Pri odgovoru pa bi se raje osredotočil na celoten segment podjetij, ki izplačujejo dividende.

Zanimiva je raziskava, objavljena leta 2016 na SeekingAlphi, v kateri je avtor primerjal donosnost podjetij v 90-letnem obdobju, pri čemer je podjetja razdelil na tista, ki izplačujejo dividende, in na tista, ki jih ne izplačujejo. V 90 letih bi s prvimi ustvarili več kot trikrat več denarja. To pomeni, da bi vsako leto z dividendnimi delnicami v povprečju ustvarili za 1,48 odstotka višjo donosnost (anualizirana donosnost 8,61 odstotka proti 10,09 odstotka). Pri podrobni analizi je avtor tudi ugotovil, da bi za višjo donosnost obenem sprejeli nižjo stopnjo tveganja – to je tista »alfa«, ki jo vsi investitorji iščemo.

Čeprav so se podjetja iz prve skupine zelo dobro odrezala na dolgi rok, niso bila vedno boljša od podjetij, ki ne izplačujejo dividend. V 90. letih prejšnjega stoletja, ko so vrednosti delnic tehnoloških podjetij z nizkimi prihodki letele v nebo, so bile delnice nedividendnih podjetij bolj donosne od dividendnih. S temi bi v povprečju ustvarili 5 odstotkov več na leto, kar je ogromno. Desetletje zaostanka je dočakalo obrat s pokom tehnološkega balona.

V tabeli je predstavljena anualizirana donosnost posameznega desetletja.
V tabeli je predstavljena anualizirana donosnost posameznega desetletja.


Kako lahko te zgodovinske podatke uporabimo v trenutnem okolju? Dividendne delnice so vsekakor v prednosti zaradi nizkih obrestnih mer, saj je dividendna donosnost višja od donosnosti 10-letnih državnih obveznic, zaradi česar so delnice privlačnejše. Nedividendna podjetja so sicer lahko bolj donosna v obdobjih močne gospodarske rasti, saj dobičke namesto vlagateljem vračajo nazaj v podjetje in s tem širijo poslovanje. Ampak plačevanje za delnice podjetij, ki so zgodovinsko gledano bolj volatilna, je lahko tvegano početje v zadnji fazi gospodarskega cikla.

Za tiste z dolgoročnim pogledom bi raje izbral podjetja, ki izplačujejo dividende, saj so na dolgi rok ustvarila višjo donosnost ob nižji nihajnosti in nižjem tveganju. Pričakujem, da bodo ta podjetja tudi v prihodnje bolj donosna, v kolikor na vse skupaj gledamo dolgoročno. Vsekakor pa morate paziti, da pred nakupom delnic opravite temeljito raziskavo in po potrebi za mnenje povprašate neodvisnega finančnega strokovnjaka. V nobenem primeru ne investirajte previsok delež portfelja izključno v dividendne delnice, ampak poskrbite za razpršitev tudi med druge naložbene tipe.

Več iz rubrike