Deutsche Bank: Konec trgovanja z delnicami in ukinitev 18.000 delovnih mest

Nemška banka Deutsche Bank, ki še vedno čuti posledice minule finančne krize, se je v okviru obsežnega prestrukturiranja odločila, da bo povsem prenehala z globalnim trgovanjem z vrednostnimi papirji, zmanjšala obseg investicijskega bančništva in do leta 2022 ukinila 18.000 delovnih mest po svetu.
Fotografija: Načrt prestrukturiranja naj bi stal 7,4 milijarde evrov. Foto REUTERS
Odpri galerijo
Načrt prestrukturiranja naj bi stal 7,4 milijarde evrov. Foto REUTERS

Načrt prestrukturiranja je v nedeljo sprejel nadzorni svet banke. Glavni izvršni direktor Christian Sewing je po zasedanju nadzornikov sporočil, da so potrdili najbolj temeljito preobrazbo banke v desetletjih. V letu 2022 bo imel ta bančni velikan po svetu še 74.000 zaposlenih.

Načrt prestrukturiranja naj bi stal 7,4 milijarde evrov. Banka želi znižati stroške poslovanja za šest milijard evrov.

Aprila so propadla pogajanja o združitvi z banko Commerzbank, ker pri slednji ni bilo veliko interese za združitev z Deutsche Bank, ki je nekoč skušala konkurirati ameriškim velikanom Wall Streeta, vendar pa je najbolj znana po škandalih, preiskavah in kaznih, ostalo pa ji je še tudi veliko slabih naložb iz časa finančne krize, zaradi česar je v minulih letih ustvarjala visoke izgube in se šele lani vrnila k dobičku. A bo predvidevanjih bo konec meseca spet poročala o izgubi 2,8 milijarde evrov v drugem četrtletju letošnjega leta.

Najbolj pa je zadnje čase znana zato, ker je bila edina velika banka, ki je bila pripravljena zagotoviti posojila Donaldu Trumpu, ko so se ga zaradi velikih dolgov in izgub v 90. letih velike ameriške banke odkrižale.

Kongresni demokrati vodijo preiskave o tem in so od Deutsche Bank zahtevali finančne informacije o Trumpu, družini in podjetju. Banka je privolila v predajo informacij, čeprav je Trump skušal to blokirati na sodišču. Zvezno sodišče je njegovo zahtevo zavrnilo, vendar se namerava pritožiti vse do vrhovnega sodišča ZDA.

Banka je ob tem januarja z ameriškim pravosodnim ministrstvom dosegla dogovor o plačilu 7,2 milijarde dolarjev kazni zaradi zavajanja vlagateljev pri trgovanju z vrednostnimi papirji na osnovi hipotek pred krizo leta 2008.

Potem je dobila kazen 630 milijonov dolarjev zaradi pranja ruskega denarja. Deutsche bank je morala prav tako plačati ameriškim in britanskim regulatorjem 2,5 milijarde dolarjev kazni zaradi manipulacij z obrestnimi merami.

Več iz rubrike

finance

Srbski dinar med najbolj stabilnimi valutami na svetu

Srbski dinar se bo leta 2020 uvrstil med najbolj stabilne valute na svetu, pravijo analitiki iz Erste Group.

finance

Warren Buffett: Bolj kot gospodarstvo tone, več je priložnosti za vlaganje

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni, je izjavil Warren Buffett, eden najbolj znanih investitorjev na svetu.

finance

Krka samo v juniju odkupila za skoraj 3,6 milijona evrov lastnih delnic

Slovenski farmacevtski velikan je sporočil, da je po odkupu dodatnih 11.170 delnic za skupno 937.700 evrov na ljubljanski borzi, zvišal lastni delež s 4,342 na 4,376 odstotka.

finance

Nepričakovano izginjanje denarja klientov banke JPMorgan Chase

Pozno ponoči v soboto se je na družbenih omrežjih začela panična razprava nezadovoljnih klientov banke JPMorgan Chase, ki so se pritoževali, da je denar z njihovih računov nepričakovano izginil.

Komentarji: