Delnice: Se 'nemški medved' seli v Slovenijo?

Večina borz po svetu je letos v rdečih številkah. Bo to vplivalo tudi na slovensko gospodarstvo? Lahko padec pričakujemo tudi pri nas?
Fotografija: AP
Odpri galerijo
AP

Za vlagatelje, prisotne na najbolj prizadetih trgih, ima dogajanje grenek priokus in zbuja veliko skrbi. Negotovosti so letos prinesle že drugo korekcijo na pomembnejših borzah. V sorazmerno kratkem času smo videli tako nove rekorde kot padce za več kot 20 odstotkov. Špekulacije o medvedjem trendu in širšem vplivu so zato na mestu. Pri »medvedu« govorimo o padcu za več kot 20 odstotkov od najvišjih vrednosti, doseženih pred tem. Če pogledamo pomembnejše borze za vlagatelje, jih je 14 preseglo mejo korekcije, torej padec za vsaj 10 odstotkov. Od teh 14 lahko pri petih, ki predstavljajo različne države, govorimo o medvedjem trendu: Kitajska (Shanghai Composite, Hang Seng), Nemčija (Dax), Italija (FTSE MIB), Mehika (IPC) in Južna Koreja (Kospi).

Tudi medvedji trend, tako kot gospodarska recesija, se lahko širi po svetu. Lahko rečemo, da je strah upravičen, saj živimo v sistemu, v katerem se vse prepleta in lahko »okužba« enega trga vpliva na razpoloženje drugje. Slovenski vlagatelji naj bodo v tem trenutku pozorni predvsem na dogajanje v Nemčiji in Italiji zaradi pomembnih gospodarskih vezi s slovenskim gospodarstvom. Na evropsko gospodarstvo vpliva tudi dogajanje na Kitajskem, saj je Kitajska ena izmed večjih evropskih trgovinskih partneric.

AP
AP

Nemški indeks Dax, ki ga sestavlja 30 delnic najpomembnejših nemških podjetij, je v padajočem trendu od januarja. Najbolj so na ta indeks vplivale negotovosti glede svetovne trgovine in upočasnjevanja gospodarske rasti. Po podatkih FactSet Research Systems podjetja znotraj nemškega borznega indeksa skupno ustvarijo kar 80 odstotkov prihodkov zunaj Nemčije. Dogajanje okoli trgovinske vojne in besedni spopadi med Trumpom in kitajskimi predstavniki so zato za Nemčijo še pomembnejši. Pri podrobnejšem pregledu lahko ugotovimo, da samo nemška avtomobilska industrija predstavlja kar 7,7 odstotka BDP. Vse, kar lahko negativno vpliva na kitajsko gospodarstvo, bo dodaten pritisk za evropsko gospodarstvo.

Dogajanje v Italiji lahko negativno vpliva na celotno evropsko gospodarstvo, če težave v italijanskem bančnem sistemu ne bodo rešene. Napovedovanje prihodnosti in vpliva na slovenske varčevalce je lahko nehvaležno delo, saj je trenutno na trgih preveč neznank, ki lahko vplivajo na prihodnje dogajanje. Previdnost ni odveč. Priporočam, da preventivno poskrbite za varnejšo strukturo vašega naložbenega portfelja ter se izognete kratkoročnim špekulacijam.

Več iz rubrike

Komentarji: