Delnice s področij konoplje in varovanja okolja ter živali

Ste opazili zadnji val pojava naložb s področja varovanja okolja in tako imenovanih delnic podjetij s področja marihuane?
Fotografija: Zna se zgoditi, da bodo delnice cannabis stock precej donosne v prihodnjih letih. Blaž Samec
Odpri galerijo
Zna se zgoditi, da bodo delnice cannabis stock precej donosne v prihodnjih letih. Blaž Samec

Junija se je pojavil Vegan index. Iz imena bi lahko sklepali, da gre za indeks podjetij, ki večji del prihodkov ustvarjajo v tem segmentu trga, vendar ni tako.

Gre za indeks, ki ga sestavljajo podjetja, za katera je značilno, da ne škodujejo okolju, družbi in seveda tudi živim bitjem. Med podjetji najdemo tudi velikane, kot so Alphabet, Apple in Microsoft.

Gre za logično posledico dogajanja zadnjih let oziroma desetletij ter za zaveze družbe za razvoj dolgoročnih »zelenih« rešitev.

Indeks bi se po nekaterih parametrih v zadnjih letih lahko dejansko izkazal za boljšo opcijo od splošnega indeksa trga. Tu bi izpostavil, da je za vlagatelje, ki prisegajo na širšo razpršitev, še vedno bolj smotrn nakup globalnega investicijskega sklada. Za tiste, ki pri investiranju prisegajo na podjetja, ki ne povzročajo škode okolju, pa nikakor ne bi odsvetoval nakupa ETF US Vegan Climate Index, saj ima še vedno ustrezno razpršitev, tudi za povprečnega vlagatelja.

Junija se je pojavil Vegan index. Iz imena bi lahko sklepali, da gre za indeks podjetij, ki večji del prihodkov ustvarjajo v tem segmentu trga, vendar ni tako. Foto Pexels
Junija se je pojavil Vegan index. Iz imena bi lahko sklepali, da gre za indeks podjetij, ki večji del prihodkov ustvarjajo v tem segmentu trga, vendar ni tako. Foto Pexels


Povsem druga zgodba pa so podjetja, ki spadajo med tako imenovane cannabis stocks.
Podjetja iz tega segmenta je zajel val priljubljenosti po dogodkih v zadnjih letih, s spremembo zakonodaje v Kanadi na čelu. Zna se zgoditi, da bodo delnice teh podjetij precej donosne v prihodnjih letih. Sam bi se nakupom delnic teh podjetij raje izognil, vsaj dokler se situacija ne stabilizira in se ne pokaže realna slika.
Dogajanje v tem delu trga namreč precej spominja na dogajanje na trgu kriptovalut leta 2017, ko ni bilo tako pomembno, kaj vlagatelji kupujejo, kot to, da so nekaj kupili. Torej, če vlagatelj investira v ta podjetja, naj delež ne predstavlja več kot pet odstotkov celotnega portfelja oziroma le delež, ki je namenjen špekulativnim naložbam.


Naj zaključim.

Če tudi pri investiranju prisegate na rešitve, ki dolgoročno ne delajo škode okolju, imate na trgu precej opcij. Kar je tudi logično, saj se je razviti svet zavezal, da bodo tovrstne rešitve spodbujali in bi se lahko zgodilo, da bodo tovrstna podjetja v prihodnje prinašala višji donos.

Vsekakor pa ne pozabite na osnovno pravilo investiranja – ustrezna razpršitev, prilagojena vašemu profilu tveganja. Prav tako dodajajte naložbe, ki bi lahko postale muha enodnevnica, le v tisti del portfelja, ki je namenjen špekulaciji.

Več iz rubrike

finance

Celsius, velikan med kripto-podjetji, uničuje življenja

Obup je tako velik, da so nekateri obupali nad življenjem. Nekateri so ostali brez doma. Celsius, ki posoja kriptovalute, uničuje življenja.

finance

Ohlajanje gospodarstev hitrejše od ohlajanja inflacije

Evro območje je izpostavljeno t. i. »war recession«, ki se navezuje na negotovo oskrbo s plinom tekom bližajočega se jesensko-zimskega obdobja.

finance

Julija inflacija v Sloveniji 11-odstotna

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin julija na letni ravni v povprečju zvišale za 11 odstotkov, na mesečni pa za odstotek.

finance

Kitajci ne plačujejo hipotekarnih posojil za stanovanja

Se lahko kitajski trend preseli tudi k nam in tudi mi ne bomo več plačevali kreditov? Kaj bi to pomenilo za slovenske banke in gospodarstvo?

Komentarji: