Delnice: Ko doma padajo rekordi

Slovenski trg kapitala se je v zadnjih tednih popolnoma prebudil, z letošnjimi donosi pa so delničarji največjih slovenskih podjetij zagotovo lahko precej zadovoljni. Letošnji donos je namreč že dvanajstodstoten. Sentiment spodbujajo predvsem visoke dividende, toda letos obenem začinjene še s kakšno prevzemno namero.
Fotografija: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Voranc Vogel

Novica o nameri za prevzem Gorenja, ki jo je objavila kitajska skupina Hisense, pozitivnega pečata namreč ni pustila zgolj na delnici Gorenja, saj so se okrepile tudi delnice drugih slovenskih podjetij. Tudi lepa prevzemna cena Adriatic Slovenice se zna poznati na posameznih delnicah, saj kažejo vrednotenja zavarovalnic v drugačni luči, kot je trg doslej nakazoval.

Že v ALTA Investicijski strategiji za 2018 smo napovedali, da bodo letošnjo pomlad slovenski trg ponovno zaznamovale dividende, ki letos vsekakor ne bodo skromne. Obenem se izboljšuje tudi poslovanje podjetij, ki jim koristi tako okrevanje domačega gospodarstva kot tudi pozitivni trendi v ključnih trgovinskih partnericah Slovenije.

Voranc Vogel
Voranc Vogel

Glede na dosedanje objave bo letošnji bruto dividendni donos SBI TOP znašal skoraj šest odstotkov, pri čemer pa Gorenje in Intereuropa sploh ne izplačujeta dividend. Izstopajo predvsem delnice Telekoma Slovenije in Cinkarne Celje, ki glede na borzni tečaj ponujati kar okoli 15,9- oziroma 11,1-odstotni dividendni donos. Z visoko 7,4-odstotno dividendno donosnostjo velja izpostaviti tudi Zavarovalnico Triglav. A tudi preostale pomembnejše borzne družbe, kjer se donosi glede na trenutni borzni tečaj gibljejo med štirimi in šestimi odstotki, delničarjev ne bi smele pustiti ravnodušnih. Navsezadnje omenjeni donos krepko presega tistega, ki smo ga bili navajeni pred nekaj leti oziroma je opazneje višji od dividendne donosnosti podjetij iz razvitih kapitalskih trgov.

Dividende letos vsekakor ne bodo oziroma niso skromne. Izboljšuje se tudi poslovanje podjetij, ki jim koristi tako okrevanje domačega gospodarstva kot tudi pozitivni trendi v ključnih trgovinskih partnericah Slovenije.

Pri tem si vlagatelji lahko obetajo podobne višine dividend tudi v prihodnjem letu. Prvič, ob pregledu bilanc vidimo, da so dividende še vsaj prihodnje leto na takšnih nivojih vzdržne, pri čemer se je večina podjetij od začetka krize prav lepo razdolžila. Drugič, rezultati prvega četrtletja leta nakazujejo na nadaljnjo rast dobičkov. Dobiček SBI TOP namreč raste za dobrih deset odstotkov, marsikatera slovenska borzna družba pa je letošnje leto začela rekordno. Novomeški farmacevt je tako na dobri poti, da morda celo preseže letošnje načrte, saj je dobiček zrasel za 16 odstotkov na slabih 50 milijonov evrov. Z najboljšimi rezultati zadnjih nekaj let je leto 2018 začela tudi Intereuropa, v Zavarovalnici Triglav, kjer so rast zabeležili v skoraj vseh državah in segmentih, pa je obenem tudi nivo dobička nad našimi pričakovanji.

Zanemarljivi niso bili niti rezultati Cinkarne Celje, ki so bili prav tako rekordni. Prihodki Cinkarne Celje so se v primerjavi s prav tako dobrim prvim lanskim četrtletjem zvišali za 16,6 odstotka, četrtletni čisti dobiček pa je pri 13 milijonih evrov za 86 odstotkov višji kot v istem obdobju lani ter je za kar tretjino presegel tistega v celotnem letu 2016.

Seveda pa visoke dividende lahko sprožajo tudi vprašanje, ali podjetjem morda primanjkujejo večji dolgoročni projekti. A to je trenutno bolj vprašanje za ekonomiste kot pa za delničarje. Vsekakor ti že nekaj let žanjejo lepe dividende oziroma dividendne donose, počasi, a zanesljivo pa zadnji dve leti rinejo navzgor tudi tečaji delnic. Tako se je velik del potenciala, ki smo ga napovedovali pred leti, že izpel, a do naših ciljnih cen je za zdaj še nekaj prostora.

---------------

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest.

Več iz rubrike