Celsius, velikan med kripto-podjetji, uničuje življenja

Obup je tako velik, da so nekateri obupali nad življenjem. Nekateri so ostali brez doma. Celsius, ki posoja kriptovalute, uničuje življenja.
Fotografija: Zakaj so številni, ki so s kripto-podjetjem Celsius sodelovali, danes brezdomci ali so končali svoja življenja? FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Zakaj so številni, ki so s kripto-podjetjem Celsius sodelovali, danes brezdomci ali so končali svoja življenja? FOTO: REUTERS

Vlagatelji Celsiusa prosijo stečajnega sodnika za pomoč.

Nekateri od 1,7 milijona strank podjetja Celsiusa, ki so se ujeli v domnevno goljufijo, zdaj neposredno prosijo južno okrožje New Yorka, naj jim pomaga vrniti denar.

To je zadnji znak, da je stečajno sodišče postalo de facto razsodnik kripto politike v ZDA.

Celsius Network, nekoč velikan v svetu kripto posojil, je v stečajnem postopku in se sooča s trditvami, da je izvajal Ponzijevo shemo s plačilom zgodnjih vlagateljev z denarjem, ki ga je dobil od novih uporabnikov.

Nekateri od 1,7 milijona strank, ujetih v domnevno goljufijo, zdaj neposredno prosijo južno okrožje New Yorka, naj jim pomaga vrniti denar.

Osebna zgodba iz New Yorka

Christian Ostheimer, 37-letnik, ki živi v Connecticutu, je v pismu, ki je vključeno v sodne dokaze, zapisal, da je Celsiusu zaupal svoje pokojninske prihranke in da je izgubil več kot 30.000 dolarjev, kar ga je pripeljalo v "nepremostljive davčne zaplete."

»V vaših rokah je, spoštovani sodnik, da naredite ta primer drugačen, da ne bodo odvetniki, odvetniki, velike korporacije in menedžerji prvi izplačani, ampak mali človek, mama in stari, diplomanti, babice in dedki — vsi ti številni majhni nezavarovani upniki — da ne bodo kot običajno na koncu verige, kjer izgubijo vse,« je zapisal Ostheimer.

Spomnimo

Na vrhuncu oktobra 2021 je izvršni direktor Alex Mashinsky dejal, da ima kriptoposojilodajalec v upravljanju 25 milijard dolarjev sredstev.

Zdaj je Celsius padel na 167 milijonov dolarjev "gotovine v blagajni", kar bo po njegovih besedah zagotovilo "veliko likvidnosti" za podporo operacijam med procesom prestrukturiranja.

Celsius svojim uporabnikom dolguje približno 4,7 milijarde dolarjev, a ker je doživel bankrot se ne ve, kako bo ta dolg izplačal.

Kripto-podjetje Celsius ima več kot 100.000 upnikov, od katerih so nekateri platformi posodili gotovino brez kakršnega koli zavarovanja, da bi podprli dogovor.

Seznam njegovih 50 najboljših nezavarovanih upnikov vključuje trgovsko podjetje Alameda Research Sama Bankman-Frieda in investicijsko podjetje s sedežem na Kajmanskih otokih. Ti upniki so verjetno prvi v vrsti,ki bodo dobili svoj denar nazaj, manjši pa ostanejo v negotovosti.

Poleg finančnega opustošenja, ki ga občutijo mnogi opeharjeni s strani podjetja Celsius se zdaj odkriva tudi neprofesionalno ali dilitanstvo vedenje izvršnega direktorja družbe Celsius Alexa Mashinsky-ja.

Tri tedne po tem, ko je Celsius ustavil vse dvige zaradi "ekstremnih tržnih pogojev" je platforma še vedno oglaševala neverjetne zaslužke in obljubljala, da bo investicija v njihovo podjetje vsakomur prinesla neverjeten donos.

Nerešena vprašanja

Kdo je to dovoli?

Kdo je odgovoren, da je na očeh javnosti potekala (spet) velikanska poslovna goljufija?

Se bo končalo s posredovanjem oblasti ali z tragično usodo mnogih, ki so slepo verjeli in si želeli boljšega življenja?

O tem bomo poročali sproti.

Več iz rubrike