Brodnjak: Dobro smo pripravljeni na turbulentne čase

Največja slovenska banka NLB je v odlični kondiciji in pripravljena na turbulentne čase, ki prihajajo, je dejal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.
Fotografija: Glede na kazalnike v Sloveniji je napovedal uspešno premostitev dvigov obrestnih mer, je dejal Blaž Brodnjak (NLB). FOTO: Eržen Jure
Odpri galerijo
Glede na kazalnike v Sloveniji je napovedal uspešno premostitev dvigov obrestnih mer, je dejal Blaž Brodnjak (NLB). FOTO: Eržen Jure

Prvi mož NLB Blaž Brodnjak je danes v Ljubljani opozoril, da so poslovni rezultati banke "zelo dobri":

"Banka je v odlični kondiciji, kapitalsko trdna, močno likvidna." Za naprej verjame, da bo veliko priložnosti tako za organsko kot neorgansko rast.

Ob tem se zaveda, da so pred njimi turbulentni časi, a je prepričan tudi, da sta slovensko gospodarstvo in bančni sektor nanje zelo dobro pripravljena.

image_alt
NLB z digitalnimi rešitvami v družbi najboljših na svetu

Na vprašanje, kaj zaostrovanje denarne politike v območju evra pomeni za politiko NLB, med drugim ležarine, je odgovoril, da se bodo prilagodili takoj, ko se bo Evropska centralna banka (ECB) odločila za umik negativnih obrestnih mer.

Kot je spomnil, so se evropski centralni bankirji za zdaj odločili le, da bodo obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti preko noči pri ECB, ki je trenutno pri -0,5 odstotka, na julijskem zasedanju zvišali za 0,25 odstotne točke. "Temu se bomo takoj prilagodili z nižjimi ležarinami in jih potem na neki točki povsem ukinili," se je zavezal.

Glede na kazalnike v Sloveniji je napovedal uspešno premostitev dvigov obrestnih mer. "Sicer pa smo v bankah načeloma oboroženi z naborom znanj, ukrepov, dogovorjenih načel in pristopov, kako razbremeniti breme, kjer bo to res potrebno. Če se bodo kakšna podjetja znašla v težavah z likvidnostjo, bomo znali pristopiti in izvesti prestrukturiranje. In enako bomo skušali stopiti naproti prebivalcem, če bodo imeli stiske pri izplačevanju posojil," je optimističen. Se pa to po njegovih besedah za zdaj še ne nakazuje.

image_alt
V Ljubljani odprli muzej bančništva Slovenije - Bankarium

V zvezi z morebitnimi novimi prevzemi je povedal, da trenutno nimajo na mizi ničesar konkretnega. Ocenjuje pa, da se bodo priložnosti pojavljale na več trgih v regiji. V tej luči si zelo želijo, da bi hrvaške in slovenske oblasti razrešile nerešena vprašanja iz preteklosti, saj bi to NLB omogočilo vstop na hrvaški trg in dodaten "vzvod za zelo veliko rast v prihodnosti".

Glede na to, da smo Slovenci skupaj štirikrat manjši lastniki NLB kot hrvaški pokojninski skladi oz. hrvaško prebivalstvo, je Brodnjak povzel še, "da ne razumemo nacionalne zavesti, suverenosti, da ne razumemo pomena kakovostnega korporativnega upravljanja". Kot je opozoril, je namreč NLB zadnjih 10 let "kakovostno upravljana /.../ in je praktično povrnila državno pomoč".

Prvi nadzornik NLB Primož Karpe pa je danes dejal, da rezultati NLB za lani povejo vse, "ambicije za naprej so še večje, temelji so zdravi in ni razloga, da ne bi v prihodnost gledali z velikim optimizmom in s tem, kar nam prinaša širša regija, ne samo Slovenija".

Skupina NLB je lani sicer ustvarila dobiček v višini 236,4 milijona evrov, kar brez upoštevanja učinkov nakupa beograjske Komercijalne banke pomeni občutno rast. Samo v prvem letošnjem četrtletju pa je na račun prevzema Sberbank ustvarila 231,5 milijona evrov dobička evrov čistega dobička, kar je približno 3,5-krat toliko kot v enakem obdobju lani.

Banka bo dividende po načrtih izplačala v dveh delih po 2,5 evra bruto na delnico, torej skupaj pet evrov bruto na delnico. Za dividende naj bi tako namenila 100 milijonov evrov. Delničarji so na današnji skupščini prvi del izplačila dividende potrdili.

image_alt
Nov trend v bančništvu: Odgovorno bančništvo

Več iz rubrike