Borzni komentar: Ko kripto iz pepela dvigne tudi pozabljene

Na svetovnih delniških trgih na začetku letošnjega leta opazujemo nadaljevanje močnega pozitivnega trenda. Nemški Dax 30 je pridobil še skoraj štiri, ameriški S & P 500 se je okrepil za dobrih sedem odstotkov, podobno močno rast pa zaznavamo tudi v Aziji.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Opaznejše presenečenje letošnjega leta je močna rast evra proti košarici svetovnih valut. V primerjavi z ameriških dolarjem je evro v mesecu dni pridobil 3,4 odstotka. Med glavnimi vzroki za znižanje vrednosti dolarja so komentarji ameriške administracije, da šibak dolar kratkoročno ustreza ameriškemu gospodarstvu. Glede kritik o načrtnem rušenju domače valute in posledično netenju novih valutnih vojn v Trumpovi administraciji pravijo, da bo močno ameriško gospodarstvo dolgoročno prineslo tudi močan ameriški dolar.

Shutterstock
Shutterstock

Šibkost dolarja se je hitro razširila na surovinske trge, kjer smo januarja opazovali lepe rasti. Zlato se je od začetka leta okrepilo za dobre tri odstotke, opazne rasti pa smo videli tudi pri nafti, ki se je podražila za deset odstotkov, ter drugih energentih. Medtem ko je bil januar v Sloveniji nadpovprečno topel, je ostra zima na drugi strani Atlantika katapultirala ceno ameriškega zemeljskega plina. Po manjšem padcu v prvih januarskih dneh se je cena v le treh tednih zvišala za kar 27 odstotkov.

Na »kriptoekspresni« vlak ob več kot zanimivem dogajanju skače vse več podjetij. Med njimi tudi Kodak, ki je predstavil lastno tehnološko rešitev za rudarjenje kriptovalute bitcoin, imenovano kashminer.

Vlagatelji tudi leta 2018 še naprej veliko pozornosti namenjajo svetu kriptovalut. Po decembrski evforiji je vrednost kriptovalut in kriptožetonov opazno zdrsnila. Cena bitcoina je v mesecu dni izgubila skoraj 30 odstotkov vrednosti, medtem ko se je po drugi strani kriptovaluti ether uspelo obdržati na zeleni veji, od začetka leta pa je njena vrednost poskočila za skoraj polovico.

Shutterstock
Shutterstock

Na »kriptoekspresni« vlak ob več kot zanimivem dogajanju skače vse podjetij. Med bolj znanimi družbami, kot so Nvidia, AMD in Intel, ki so v kriptosvet vezana zaradi že uveljavljenih tehnoloških izdelkov, se je na »kriptopot« na začetku januarja precej nepričakovano podal Kodak. Proizvajalec fotoaparatov in fotografskega filma je na svetovnem tehnološkem sejmu CES predstavil lastno tehnološko rešitev za rudarjenje kriptovalute bitcoin, imenovano kashminer, hkrati pa so naznanili lansiranje lastnega kriptožetona kodakcoin in platforme kodakone za veriženje podakovnih blokov. Ta bo omogočala lažje nadziranje avtorskih pravic za fotografe. Po objavi pohoda v kriptosvet se je vrednost delnic družbe Kodak v prvih dveh dneh trgovanja zvišala za kar 300 odstotkov, mesečna rast pa se je ustavila pri »zgolj« dvesto odstotkih.

Shutterstock
Shutterstock

Obilne rasti na številnih področjih že postavljajo vprašanja, kako daleč trgi še lahko rastejo, preden bodo nastale »prepotrebne« korekcije, oziroma še pomembneje, kdaj bo nastopil tako imenovani dejavnik črnega laboda (angl. black swan), ki bo rast preusmeril v padec. Žal oblike, v kateri bo tokrat prispel »črni labod«, ni mogoče napovedati, skoraj gotovo pa bo drugačna od vseh preteklih.

Shutterstock
Shutterstock

Več iz rubrike

Komentarji: