Predstavitvena informacija

Bitcoin: Zamujate priložnost ali se pripravlja pok balona?

Zlate palice. Diamantne ogrlice. Trdi diski. Plastične kartice. List iz celuloze z notarskim ali vodnim žigom.
Fotografija: Bitcoin je prva decentralizirana digitalna valuta, kar pomeni, da se transakcija izvede preko omrežja neposredno med dvema osebama. FOTO: Depositphotos
Odpri galerijo
Bitcoin je prva decentralizirana digitalna valuta, kar pomeni, da se transakcija izvede preko omrežja neposredno med dvema osebama. FOTO: Depositphotos

To so stvari, s katerimi ne moremo potešiti lakote, se odžejati ali jih uporabiti kot odejo, če nas zebe, a so za nas dragocene. Njihova vrednost izvira iz prepričanja, da so izjemno dragocene in da nam ne le polepšajo življenje, ampak celo omogočijo preživetje.

Seveda gre pri vseh naštetih dobrinah in valutah za sporazum med ljudmi, kaj ima vrednost in kolikšno ceno. In med te sporazume, ki jim lahko rečete tudi zablode ali celo halucinacije, sodi od leta 2009 tudi kriptovaluta, tj. bitcoin. Ta si od svojih začetkov od leta 2009 dobro in zanesljivo utira pot ter povečuje svojo vrednost. Njegova rast ima takšne naskoke in pospeške, da bi se v primeru japonskega jena ali ameriškega dolarja njuni gospodarstvi potopili v peklensko deflacijsko spiralo.

Bitcoin spreminja svet financ

Po ocenah futuristov je svet prihodnosti digitalni svet, v katerem bodo glavno vlogo igrali trgovanje z digitalnimi delnicami, digitalni podpisi digitalnih pogodb, izvrševanje digitalnih volitev, dražb ali donacij, posedovanje digitalnih lastništev domov in avtomobilov in še in še … Nihče ne ve zagotovo, kako daljnosežne posledice bo imela digitalna revolucija, a dejstvo, ki ga lahko že danes vidimo, je, da število transakcij z bitcoini, ki so nastali zaradi digitalne revolucije, vsako leto narašča. Nekateri menijo, da bitcoin spreminja svet financ podobno, kot je svetovni splet spremenil založništvo.

Bitcoin je prva decentralizirana digitalna valuta, kar pomeni, da se transakcija izvede po omrežju neposredno med dvema osebama. Bitcoin ne obstaja brez obstoječe napredne tehnologije, a obenem iz igre izloči vse banke in druge posrednike, zaradi česar so pristojbine bistveno nižje. Varnost transakcij na omrežju bitcoin zagotavljajo posamezniki, ki jim pravimo rudarji.

Zaradi izjemne rasti ga bomo lahko uvrstili med ene najboljših finančnih sredstev iztekajočega se leta. FOTO: Depositphotos
Zaradi izjemne rasti ga bomo lahko uvrstili med ene najboljših finančnih sredstev iztekajočega se leta. FOTO: Depositphotos

Bitcoin rudar zažene program na računalniku, ki poskuša rešiti določeno matematično enačbo, kar dokonča en blok, ki je kasneje dodan v verigo (blockchain). V procesu ustvarjanja bloka se ustvari nov bitcoin in posodobi digitalna »računovodska« knjiga, kjer so shranjene vse transakcije z bitcoinom. Bitcoin rudarji z ustvarjanjem novih blokov ustvarjajo tudi varnostne kopije transakcij in tako skrbijo za varnost celotnega bitcoin omrežja.

Bitcoin mehča najtrše kriptoskeptike

Malo za šalo, malo zares lahko rečemo, da se danes marsikdo, ki ga sicer odlikujejo trdna načela, pri vprašanju, zakaj se je kljub nedavni skeptičnosti do bitcoina vseeno odločil za nakup, izgovarja na rast. Na osebnostno rast in na pridobivanje verodostojnih informacij. In njegov odgovor bo seveda resničen, a naj vam prišepnemo, da je prav gotovo taka oseba zamolčala še eno rast, ki ji je zbudila apetite, in to je rast vrednosti bitcoina.

Zanesljivo drži, da je bitcoin valuta, ki jo dandanes že vsakdo pozna. Lahko tudi rečemo, da se vse več ljudi odloča za trgovanje z bitcoini, a še vedno obstaja v okviru vlaganja v to kriptovaluto težava. Namreč ob številkah, ki se vežejo nanj, instinktivno čutimo, da je preveč dobro, da bi bilo res. A strokovnjaki bi ob tem zmajali z glavo in dejali: »Škoda, da so nas pravljice naučile, da je rdeče jabolko vedno strupeno.« Kot iz pravljice Sneguljčica in sedem palčkov. Namreč bitcoinovo je iz dneva v dan slajše … Rast cen kriptovalut v zadnjem obdobju dosega neverjetne višave: bitcoin, ki je po obsegu največja kriptovaluta, je bil marca 2020 vreden nekaj več kot 5000 dolarjev, danes pa približno 1100 odstotkov več, saj je cena bitcoina okoli 55.000 dolarjev.

Zaradi izjemne rasti ga bomo lahko uvrstili med najboljša finančna sredstva lanskega leta. Še več: zdi se, da je bitcoin kljub nekaterim pretresom in nihanjem postal odporna valuta, ki uspešno kljubuje možnostim za ponovitev spektakularnih cenovnih padcev, ki smo jim že bili priča.

Po obsegu največja kriptovaluta je bila marca 2020 vredna nekaj več kot 5000 dolarjev, danes pa je vredna približno 1100 odstotkov več, saj se cena bitcoina giblje okoli 55.000 dolarjev. FOTO: Depositphotos
Po obsegu največja kriptovaluta je bila marca 2020 vredna nekaj več kot 5000 dolarjev, danes pa je vredna približno 1100 odstotkov več, saj se cena bitcoina giblje okoli 55.000 dolarjev. FOTO: Depositphotos

Do bitcoina varno z BitInsom

Bitcoin je v svoji 12-letni zgodovini razvil navado, da premika meje mogočega in vedno znova preseneti, če govorimo o njegovi vrednosti. Vendar si mnogi še vedno ne upajo investirati vanj, nekateri preprosto zato, ker mislijo, da je postopek nakupa preveč zapleten.

Z namenom, da bi novim investitorjem olajšali delo in omogočili preboj med kripto zvezdnike, je podjetje BitIns olajšalo postopek nakupa Bitcoin kriptovalute. BitIns namreč omogoča nakup Bitcoin kuponov, ki jih lahko investitorji na preprost način unovčijo kar prek kripto denarnice.

Zakaj je bitcoin investicija za prihodnost, dokazujejo še naslednji podatki: ko je podjetje Bitins leta 2016 začelo delovati, je bil bitcoin vreden približno 500 evrov. To pomeni, da če bi že takrat kupili kupon za 100 evrov in ga pretvorili v bitcoin, bi imeli danes, ko je vrednost prve kriptovalute okoli 50.000 evrov, približno 10.000 evrov.

Mnogi so bili sicer zelo skeptični, preden je bitcoin dosegel vrednosti 1000, 10.000 in 50.000 evrov, in nekateri so glede naslednjega psihološkega mejnika skeptični še danes. Drugi pa menijo, da bo bitcoin v naslednjih mesecih dosegel 100.000 evrov, pozneje pa še mnogo več.

Zadnji trditvi v prid govori tudi nekaj dejstev, med katerimi je verjetno najbolj pomembno omejeno in vnaprej določeno število bitcoinov, in sicer 21 milijonov. Sicer naj bi bil po pričakovanjih zadnji bitcoin ustvarjen šele leta 2140, vendar se vpliv omejene zaloge na vrednost vidi že zdaj.

Bitcoin kot investicija za podjetja

Rast cen kriptovalut pa je povzročila, da se v ta digitalni investicijski kanal vključuje tudi vedno več podjetij. Številna zato, ker bitcoin dojemajo kot varovalo proti inflaciji, zaradi pričakovane vedno višje vrednosti pa je lahko tudi investicijsko sredstvo. Vendar za varen, preprost in hiter nakup bitcoinov potrebujejo dobro znanje in kredibilnega partnerja.

Podjetje BitIns ima dobre reference na področju prodaje in nakupov bitcoinov tako v Sloveniji kot v tujini. Sodeluje z malimi in velikimi ter domačimi in tujimi podjetji, ki želijo nekaj svojih sredstev vložiti v kriptovalute, predvsem bitcoin.

Podjetje BitIns ima dobre reference na področju prodaje in nakupov bitcoinov tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Sodeluje z malimi in velikimi ter domačimi in tujimi podjetji. FOTO: Depositphotos
Podjetje BitIns ima dobre reference na področju prodaje in nakupov bitcoinov tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Sodeluje z malimi in velikimi ter domačimi in tujimi podjetji. FOTO: Depositphotos

BitIns je odličen in verodostojen partner za sklepanje takšnih poslov. Poleg tega pa je partner Krakna, ene največjih kriptoborz, ki jim (in njihovim strankam) omogoča transparenten, varen in hiter nakup ali prodajo. BitIns sodeluje tudi s Petrolom in Telekomom, s katerima jim uspe realizirati več tisoč transakcij letno, in sicer s pomočjo bitcoin kuponov, primernih tudi za posameznike in vložke od 20 evrov naprej.

Podjetje BitIns sodeluje tudi s finančnimi podjetji, ki poslujejo oziroma sodelujejo s strankami, ki so zainteresirane za nakup bitcoinov. Njihova glavna prednost je hiter in oseben pristop k nakupu ali prodaji, saj posel opravijo v 24 urah.

Primeri s prakse govorijo v prid kriptovalutam

Vendar zakaj bi si sploh še kdo želel investirati v bitcoin, če pa to počnejo že vsi … tudi njihove babice?

Vprašate lahko katero koli izmed 34 podjetij, ki si skupno lastijo več kot 213.000 bitcoinov v vrednosti več kot 6,5 milijarde evrov, glede na podatke iz junija 2021. Podjetje MicroStrategy je ugledna platforma za poslovno analitiko in je sprejela bitcoin kot svoje glavno rezervno sredstvo. MicroStrategy je imela junija v lasti 105.085 bitcoinov. Drugo izmed 34 podjetij po številu bitcoinov v lasti je Tesla, in sicer s skoraj 43.000 bitcoini, ki jih je izpostavilo kot zaščito proti inflaciji.

V bitcoin sicer del svojih sredstev investira vedno več posameznih in institucionalnih vlagateljev, možnost trgovanja in poslovanja z njim pa ponuja rastoče število svetovno znanih podjetij. Možnost investiranja v bitcoin in hranjenja kriptovalut med drugim omogoča tudi največja ameriška banka JP Morgan Chase. Vodilni med državami na področju kriptovalut je Salvador, ki je nedavno sprejel bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo, poleg ameriškega dolarja. Med posamezniki, ki so najbolj povezani z bitcoinom, pa je gotovo podjetnik in milijarder Elon Musk, ki lahko s svojimi tviti vpliva na vrednost bitcoina.


Naročnik oglasne vsebine je BitIns

Več iz rubrike