Ameriška podjetja nočejo zapustiti Kitajske

Trump poziva vrnitev ameriških podjetij nazaj domov in iskanje alternativ Kitajski.
Fotografija: Trump je naročilo po vrnitvi ameriških podjetij domov objavil po uvedbi dodatnih carin na kitajski uvoz. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Trump je naročilo po vrnitvi ameriških podjetij domov objavil po uvedbi dodatnih carin na kitajski uvoz. Foto: Reuters

Donald Trump je ameriškim podjetjem prejšnji teden naročil naj iščejo alternative Kitajski in vrnejo svoje obrate na ameriška tla. Teoretično je možno, da predsednik ZDA domačim podjetjem naroči kako delovati, a to lahko stori le v primeru, da so v državi razglašene izredne razmere.

Vodja Ameriško-kitajskega poslovnega sveta, Craig Allen je v odzivu na Trumpovo naročilo povedal, da imajo člani sveta v načrtu ostati na Kitajskem še dalj časa in ne pričakujejo dodatnih predsednikovih naročil, da naj državo zapustijo. Trump je naročilo objavil po uvedbi dodatnih carin na kitajski uvoz.

Financial Times povzema vpliv trgovinske vojne na ameriška podjetja. Skoraj polovica teh poroča o padcu prodaje, kar 40 odstotkov članov Ameriško-kitajskega sveta pa ameriška podjetja dojema kot tvegane in nezanesljive partnerje, kar je sedem krat bolj kot lansko leto.

Obe strani si sicer prizadevata ustvariti okolje, v katerem bi lahko še naprej potekala pogajanja, kar je pozitivno vplivalo na dvig delniških indeksov.

Več iz rubrike

finance

Srbski dinar med najbolj stabilnimi valutami na svetu

Srbski dinar se bo leta 2020 uvrstil med najbolj stabilne valute na svetu, pravijo analitiki iz Erste Group.

finance

Warren Buffett: Bolj kot gospodarstvo tone, več je priložnosti za vlaganje

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni, je izjavil Warren Buffett, eden najbolj znanih investitorjev na svetu.

finance

Krka samo v juniju odkupila za skoraj 3,6 milijona evrov lastnih delnic

Slovenski farmacevtski velikan je sporočil, da je po odkupu dodatnih 11.170 delnic za skupno 937.700 evrov na ljubljanski borzi, zvišal lastni delež s 4,342 na 4,376 odstotka.

finance

Nepričakovano izginjanje denarja klientov banke JPMorgan Chase

Pozno ponoči v soboto se je na družbenih omrežjih začela panična razprava nezadovoljnih klientov banke JPMorgan Chase, ki so se pritoževali, da je denar z njihovih računov nepričakovano izginil.

Komentarji: