Ameriška podjetja nočejo zapustiti Kitajske

Svet kapitala
Trump je naročilo po vrnitvi ameriških podjetij domov objavil po uvedbi dodatnih carin na kitajski uvoz. Foto: Reuters

Trump poziva vrnitev ameriških podjetij nazaj domov in iskanje alternativ Kitajski.

Donald Trump je ameriškim podjetjem prejšnji teden naročil naj iščejo alternative Kitajski in vrnejo svoje obrate na ameriška tla. Teoretično je možno, da predsednik ZDA domačim podjetjem naroči kako delovati, a to lahko stori le v primeru, da so v državi razglašene izredne razmere.

Vodja Ameriško-kitajskega poslovnega sveta, Craig Allen je v odzivu na Trumpovo naročilo povedal, da imajo člani sveta v načrtu ostati na Kitajskem še dalj časa in ne pričakujejo dodatnih predsednikovih naročil, da naj državo zapustijo. Trump je naročilo objavil po uvedbi dodatnih carin na kitajski uvoz.

Financial Times povzema vpliv trgovinske vojne na ameriška podjetja. Skoraj polovica teh poroča o padcu prodaje, kar 40 odstotkov članov Ameriško-kitajskega sveta pa ameriška podjetja dojema kot tvegane in nezanesljive partnerje, kar je sedem krat bolj kot lansko leto.

Obe strani si sicer prizadevata ustvariti okolje, v katerem bi lahko še naprej potekala pogajanja, kar je pozitivno vplivalo na dvig delniških indeksov.

Več iz rubrike