Kaj se bo z bančništvom dogajalo v naslednjih letih?

Bančništvo je bilo vedno močan in stabilen steber družbe, ki se je v času pandemije covida-19 morda začel malce majati.
Fotografija: 72-odstotno povečanje uporabe fintech aplikacij od leta 2020. Foto: Susana Vera / Reuters
Odpri galerijo
72-odstotno povečanje uporabe fintech aplikacij od leta 2020. Foto: Susana Vera / Reuters

Svetovna pandemija je celotno finančno panogo prisilila, da se je osredotočila na digitalne storitve. Od začetka 'lockdownov' v letu 2020 smo bili priča kar 72-odstotnemu povečanju uporabe fintech aplikacij v Evropi. Eksponentno so se zvišale tudi cene kriptovalut, predvsem zaradi prihoda institucionalnih vlagateljev. Zaradi iskanja novih in boljših rešitev za stranke, ki so v povečanem obsegu delale od doma, se banke soočajo z neverjetno hitrostjo sprejemanja novih tehnologij.

Eksperimentiranje z umetno inteligenco

Od blokade v začetku leta 2020 smo bili priča 72-odstotnemu povečanju uporabe fintech aplikacij v Evropi, na spletni strani The Next Web (TNW) pojasnjuje Jamie Tolentino, ki je trenutno zaposlena v podjetju Global Asset Management. Pred tem je bila strateginja za inovacije v podjetju Quirk London. Tolentinova meni, da bodo na finančni sektor v naslednjih 10 letih pomembno vplivale novejše tehnologije.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Umetna inteligenca (UI) je že dolgo tehnologija, ki kaže velik potencial. Vendar se je sektor finančnih storitev v zadnjih desetih letih soočal z izzivi, kako presegel njeno uporabo zgolj v posameznih primerih uporabe in preverjanju konceptov. Dennis de Reus, vodja oddelka za umetno inteligenco pri nizozemski banki ABN AMRO, pravi: »V zadnjem času umetna inteligenca prodira v ustaljene procese in ustvarja vrednost za poslovanje.«

Zlasti personalizacija bo področje, kjer lahko umetna inteligenca doda pravo vrednost interakcijam s strankami, meni Tolentinova. V kombinaciji z globljim vpogledom v potrebe strank lahko UI stranki omogoči, da se po telefonu pogovarja z glasovnim pomočnikom. Ob predpostavki, da se stranke strinjajo z obdelavo svojih finančnih podatkov, bo glasovni pomočnik lahko opravil širok nabor pogovorov o finančnih temah, ki jih bo podpiral poglobljen vpogled v finančni položaj stranke.

image_alt
Za nami je po donosnostih zgodovinsko leto

Podjetja še naprej prilagajajo svoje ponudbe in komunikacijo, da bi povečala ustreznost in se povezala s 'pravimi' strankami v pravem trenutku. V svetu financ bo zmožnost ciljnega usmerjanja in personalizacije ključnega pomena pri pridobivanju strank ter pri vzpostavljanju dolgoročnih, vzajemno koristnih odnosov. Umetna inteligenca bo podjetjem omogočila, da v realnem času oblikujejo svoje komunikacijske in prodajne interakcije.

Ali bodo kriptovalute stopile v ospredje?

Medtem ko se danes številne kriptovalute nahajajo v decentraliziranih omrežjih, ki temeljijo na blockchain tehnologiji, si različne centralne banke po svetu prizadevajo, da bi v prihodnosti izdale svoje digitalne valute (CBDC), ki bi se lahko nahajale v centraliziranih ali decentraliziranih omrežjih.

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters

De Reus meni, da »če bodo centralne banke sprostile digitalne valute, se bo perspektiva morda spremenila«, vendar se bo zelo razlikovala od današnjih tradicionalnih kriptovalut, denimo bitcoina. Evropska centralna banka (ECB) in centralna banka Združenega kraljestva Bank of England (BoE) sta že sprožili uradne preiskave o zasnovi in distribuciji digitalne valute. Najbolj pa na tem področju zagotovo prednjači Kitajska s svojim digitalnim juanom, ki so ga na nekaterih območjih že masovno testirali.

Ker so makroekonomski trendi in nujnost podnebnih sprememb vse bolj očitni, se pojavlja tudi nujnost novih poslovnih modelov za reševanje večjih družbenih problemov. Mednje med drugim sodita tudi proizvodnja energije iz obnovljivih virov in prehod na krožno gospodarstvo. To zagotavlja obilico naložbenih priložnosti, ki bodo imele okoljski, družbeni in vladni vpliv ter zagotavljale finančni donos, navaja Tolentinova na TNW.

image_alt
Ob objavi Fedovih zapiskov padli svetovni delniški trgi, tudi zlato

Težko je napovedati, kaj bo prinesla prihodnost, vendar lahko na podlagi trendov, ki smo jim priča zdaj, izpeljemo nekaj zanimivih napovedi, meni Tolentinova in pojasnjuje: »Čeprav morda še ne bomo kmalu opravljali bančnih storitev v virtualnem svetu, predvidevamo, da bo čez deset let našo bančno izkušnjo poganjala umetna inteligenca, digitalni dvojniki bančnikov pa nam bodo priporočali personalizirane izdelke. Ne glede na to, ali se bodo te napovedi uresničile ali ne, lahko nedvomno rečemo, da bodo tehnološke inovacije vodilne.«

Več iz rubrike