Žvižgač za pomoč prejel skoraj 100 milijonov evrov

Nagrada je bila izdana prijavitelju nepravilnosti, katerega informacije in pomoč so privedle do uspešnih izvršilnih ukrepov.
Fotografija: Nagrada v višini dobrih 114 milijonov ameriških dolarjev je več kot dvakrat večja od prejšnje nagrade za enega samega človeka – junija letos je bila izplačana nagrada v višini 50 milijonov dolarjev. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Nagrada v višini dobrih 114 milijonov ameriških dolarjev je več kot dvakrat večja od prejšnje nagrade za enega samega človeka – junija letos je bila izplačana nagrada v višini 50 milijonov dolarjev. FOTO: Shutterstock 

Ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je v četrtek sporočila, da je žvižgaču dodelila najvišjo nagrado doslej, in sicer več kot 114 milijonov ameriških dolarjev (nekaj manj kot 100 milijonov evrov).
 
Nagrada je bila izdana prijavitelju nepravilnosti, katerega informacije in pomoč so privedle do uspešnih izvršilnih ukrepov SEC in s primerom povezanih ukrepov drugih agencij. Približno 52 milijonov dolarjev nagrade izhaja iz primera SEC, dodatnih 62 milijonov dolarjev pa iz povezanih ukrepov.
 
FOTO: Shutterstock 
FOTO: Shutterstock 
Nagrada v višini dobrih 114 milijonov ameriških dolarjev je več kot dvakrat večja od prejšnje nagrade za enega samega človeka – junija letos je bila izplačana nagrada v višini 50 milijonov dolarjev.
 
Kvalificirani žvižgači SEC, posamezniki, ki posredujejo izvirne informacije, ki vodijo do uspešnega izvršilnega ukrepa, so upravičeni do denarne nagrade v višini 10–30 odstotkov sredstev, zbranih s sankcijami, če te sankcije presegajo milijon dolarjev.


Program prijaviteljev nepravilnosti SEC izdaja tudi z njimi povezane nagrade za ukrepe, kadar informacije prijaviteljev povzročijo uspešne izvršilne ukrepe drugih agencij. Te nagrade prav tako znašajo 10–30 odstotkov sankcij kršiteljev.

»To je velik korak naprej. To je dokaz, da SEC razume pomen izplačevanja velikih nagrad za spodbujanje prijaviteljev nepravilnosti, da stopijo naprej in odvrnejo prihodnje nepravilnosti,« je povedal odvetnik prijaviteljev nepravilnosti Stephen M. Kohn, partner v podjetju za nepravilnosti Qui tam Kohn, Kohn & Colapinto in predsednik upravnega odbora Nacionalni center za prijavljanje nepravilnosti.
 
FOTO: Shutterstock 
FOTO: Shutterstock 
SEC je pohvalil žvižgača, ki je agenciji nenehno zagotavljal informacije, »kljub osebnim in poklicnim težavam«, katere so se »izkazale za ključne pri ukrepanju«.

»Današnji mejnik je dokaz zavezanosti Komisije, da nagradi žvižgače, ki agenciji zagotavljajo visokokakovostne informacije,« je dejal predsednik SEC Jay Clayton. »Žvižgači pomembno prispevajo k izvrševanju zakonov o vrednostnih papirjih in zavezani smo, da bomo čim hitreje in čim bolj učinkovito dobili več denarja za prijavitelje nepravilnosti,« je dodal.
 
Od podelitve prve nagrade leta 2012 je SEC razdelila več kot 675 milijonov ameriških dolarjev 108 prijaviteljem nepravilnosti. Žvižgači so plačani iz sklada, ki ga je ustanovil Kongres, financira pa se v celoti z denarnimi sankcijami, ki so naložene kršiteljem zakona. Komisija ne razkriva imen ali informacij o prijaviteljih nepravilnosti, da bi zaščitila identiteto žvižgačev. 

Več iz rubrike

aktualno

Zaprtje države povečalo grožnjo dela na črno

Obrtniki in trgovci še enkrat več pozivajo po ponovnem odprtju gospodarskih dejavnosti, saj ukrepi niso učinkoviti, hkrati se veča tudi grožnja dela na črno.

aktualno

PKP7: Predlog pripravljen, sindikati na nogah

Vlada je pripravila predlog sedmega protikoronskega zakona, ki bo ponudil dodatno pomoč gospodarstvu. V ZSSS so na nogah, saj so bili sindikati znova izključeni iz priprave nabora ukrepov.

aktualno

Kitajci kupili avstralski otok in izgnali domačine

Kitajsko podjetje je kupilo avstralski otok in zdaj preprečuje, da bi Avstralci stopili nanj. Tako domačini kot turisti so ogorčeni.

aktualno

Barack in Michelle Obama sta si privoščila za skoraj 12 milijonov

Novi dom zakoncev Obama stoji na 29 hektarjev velikem posestvu, ima 7 spalnic in 8 in pol kopalnic. Na voljo je tudi zasebna plaža.

Komentarji: