Znanstveniki končno določili izvor koronavirusa!

Mednarodni združenje znanstvenikov določilo izvor COVID-19.
Fotografija: Vse kaže, da ljubitelji teorij zarote  niso imeli prav. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vse kaže, da ljubitelji teorij zarote  niso imeli prav. FOTO: Reuters

V skladu z Ockhamovo britvijo je najpreprostejša rešitev običajno pravilna in zdi se, da tudi tokrat ni izjem. Skupina 18 znanstvenikov je natančno določila najzgodnejše primere pandemije COVID-19 in tako potrdila eno prvih teorij o tem, od kod je virus zares prišel.

V novem članku, objavljenem v reviji Science, so raziskovalci kot najverjetnejši vir izbruha opredelili veletržnico morskih sadežev Huanan v Wuhanu na Kitajskem. To se ujema s prvimi poročili o pandemiji, ki so jih kitajski uradniki sicer hitro zavrnili. Poročila so povezovala tedaj še nepoznani koronavirus s prodajo živih živali, kot so netopirji.

"To je do danes najbolj prepričljiva in podrobna študija o tem, kaj se je dogajalo v Wuhanu v najzgodnejših fazah pandemije COVID-19," je v izjavi povedal Stephen Goldstein, podoktorski znanstvenik na oddelku za humano genetiko na univerzi v Utahu in soavtor študije.

"Dokazali smo, da je prodaja divjih živali na tržnici Huanan v Wuhanu povezana s prvimi primeri bolezni pri ljudeh."

Prvi dokaz za ugotovitev ekipe izhaja iz študije, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) objavila v začetku leta 2021 – šlo je za študijo o prvih testiranih primerih COVID-19. Od 174 bolnikov, ki jih je odkrila SZO, so raziskovalci lahko povratno določili verjetne domove in delovna mesta 155 bolnikov.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

image_alt
Izredne razmere na Kitajskem prizadele največje proizvajalce čipov

Pokazal se je jasen vzorec. "Lokacija tržnice Huanan leži znotraj obrisa največje gostote prebivalstva, ki vsebuje 1 odstotek kritične mase," je pojasnjeno v dokumentu. Vsa prva skupina bolnikov je živela bližje trgu, kot bi pričakovali na podlagi naključnega vzorca prebivalstva - pri primerih brez znane povezave s trgom pa je bil ta učinek še močnejši.

"Ugotovitev, da velik delež zgodnjih primerov ni imel znane epidemiološke povezave, je bila prej uporabljena kot argument proti epicentru pandemije na trgu Huanan," so zapisali avtorji. "Vendar je ta skupina primerov prebivala bistveno bližje trgu kot tisti, ki so tam delali, kar kaže na to, da so bili virusu izpostavljeni posamezniki na trgu Huanan ali v njegovi bližini."

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Če to dodamo rezultatom prostorskih analiz znotraj tržnice, vse kaže, da je bil vir pandemije COVID-19 najverjetneje ena ali več majhnih skupin stojnic v jugozahodnem kotu tržnice Huanan - v delu, kjer so trgovci prodajali žive sesalce, vključno z netopirji, prašičjimi jazbeci in rdečimi lisicami in kjer so bili tudi kasneje odvzeti številni pozitivni vzorci s stojnic in bližnjih drenažnih sistemov.

image_alt
Izredne razmere zaradi opičjih koz

"Trgovina z živimi živalmi in trgi z živimi živalmi so skupna tema pri širjenju virusa, pri čemer so trgi, kot je trg Huanan, na katerem se prodajajo živi sesalci, v kategoriji največjega tveganja," nadaljujejo. "Da bi zmanjšali tveganje prihodnjih pandemij, moramo izvor COVID-19 razumeti in nato omejiti poti in možnosti za širjenje virusov."

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.