Izredne razmere zaradi opičjih koz

Tri zvezne države so zaradi izbruhov opičjih koz razglasile izredne razmere, da bi povečale učinkovitost ukrepov za zajezitov širjenja.
Fotografija: Bolezen prihaja iz Afrike, najpogosteje zbolevajo otroci.
Odpri galerijo
Bolezen prihaja iz Afrike, najpogosteje zbolevajo otroci.

Tri zvezne države so zaradi izbruhov opičjih koz razglasile izredne razmere, da bi povečale učinkovitost ukrepov za zajezitev širjenja.

V ZDA je bilo potrjenih skoraj 6000 okužb. Izredna stanja bodo uradnikom omogočila, da povečajo prizadevanja za cepivo in testiranje, da bi upočasnili širjenje.

Znaki opičjih koz

Opičje koze lahko povzročijo gnojne vrele in izpuščaje, pa tudi gripi podobne simptome, vključno z zvišano telesno temperaturo, glavobolom, bolečinami v mišicah, hrbtu, oteklimi bezgavkami, mrzlico in izčrpanostjo.

Virus, ki povzroča opičje koze, je veliko manj virusen kot koronavirus, ki povzroča COVID-19, in čeprav okužbe z opičjimi kozami niso dokazano posebej smrtonosne, bolniki poročajo o hudo bolečih simptomih.

Okužbe z opičjimi kozami so pogostejše v osrednji in zahodni Afriki, vendar so bili primeri odkriti v Evropi in Severni Ameriki.

Prejšnji teden je Bela hiša objavila, da bo državam poslala dodatnih 786.000 odmerkov cepiva proti opičjim kozam – poleg obljubljenih 296.000 odmerkov iz začetka tega leta – medtem ko se državni zdravstveni delavci trudijo odpraviti izbruhe.

Konec maja je Svetovna zdravstvena organizacija takrat sporočila, da ni posebej zaskrbljena, da bi izbruhi opičjih koz prerasli v pandemijo, a dodala, da je še prezgodaj, da bi to možnost popolnoma izključili.

Kot odziv na hiter izbruh bolezni v ZDA so guvernerji razglasili izredne razmere, da bi povečali sredstva za zaustavitev širjenja.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je 1. avgusta razglasil izredne razmere, potem ko je država poročala o več kot 800 primerih opičjih koz.

"Še naprej bomo sodelovali z zvezno vlado, da bi zagotovili več cepiv, povečali ozaveščenost o zmanjševanju tveganja in se borili proti stigmatizaciji LGBTQ skupnosti."

Guverner Illinoisa JB Pritzker je razglasil izredne razmere na področju javnega zdravja zaradi opičjih koz, ki jih je opisal kot "redko, vendar potencialno resno bolezen, ki zahteva popolno mobilizacijo vseh razpoložljivih virov javnega zdravstva za preprečitev širjenja." Od 1. avgusta, ko je guverner razglasil izredne razmere, je država poročala o več kot 500 primerih.

image_alt
Le en nesporazum nas loči od jedrskega uničenja

Po podatkih CDC je 1. avgusta država New York poročala o skoraj 1400 okužbah z opičjimi kozami. Poleg krepitve prizadevanj za zagotovitev več cepiv proti opičjim kozam in izboljšanje testiranja bo izvršni ukaz, ki ga je podpisal Hochul, razširil tudi skupino certificiranih zdravstvenih delavcev, ki lahko dajejo cepiva, vključno s farmacevti in babicami.

image_alt
Komisija za vrednostne papirje in borzo razkrila 11 kripto goljufij

Več iz rubrike