Le en nesporazum nas loči od jedrskega uničenja

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dejal, da se svet sooča z "jedrsko nevarnostjo, kakršne ni bilo od vrhunca hladne vojne".
Fotografija: Vojna v Ukrajini, pa tudi napetosti na Korejskem polotoku in Bližnjem vzhodu so bojazen za jedrsko katastrofo zaostrile. FOTO: Getty Image
Odpri galerijo
Vojna v Ukrajini, pa tudi napetosti na Korejskem polotoku in Bližnjem vzhodu so bojazen za jedrsko katastrofo zaostrile. FOTO: Getty Image

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob današnjem začetku pregledne konference o Pogodbi o neširjenju jedrskega orožja (NPT) v New Yorku opozoril, da lahko že en sam nesporazum sproži jedrsko uničenje.

Po njegovih besedah se svet sooča z "jedrsko nevarnostjo, kakršne ni bilo od vrhunca hladne vojne", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Danes je človeštvo le en nesporazum, en napačen izračun oddaljeno od jedrskega uničenja," je dejal Guterres ob začetku 10. pregledne konference NPT.

Ob tem je omenil vojno v Ukrajini, pa tudi napetosti na Korejskem polotoku in Bližnjem vzhodu ter izrazil bojazen, da bi se krize "z jedrskim podtonom" lahko zaostrile.

"Doslej smo imeli izjemno srečo. Vendar sreča ni strategija. Prav tako ni zaščita pred geopolitičnimi napetostmi, ki bi prerasle v jedrski spopad," je dodal generalni sekretar ZN in pozval države, naj "usmerijo človeštvo na novo pot v svet brez jedrskega orožja".

Kot je dejal, je njegova odprava edino zagotovilo, da to ne bo nikoli uporabljeno.

Guterres je tudi napovedal, da bo ob obletnici atomske bombe, odvržene na Hirošimo, 6. avgusta obiskal to japonsko mesto.

NPT, ki ima 191 članic, je začela veljati leta 1970. Izrael, Indija in Pakistan, ki imajo jedrsko orožje, niso njene pogodbenice, medtem ko je Severna Koreja leta 2003 naznanila umik od NPT. Od takrat pa do leta 2017 je izvedla šest poskusov jedrskih bomb, po navedbah ameriških obveščevalcev pa se pripravlja na sedmega.

Na zadnji pregledni konferenci leta 2015 pogodbenice niso uspele doseči sklepnega dogovora zaradi sporov glede Bližnjega vzhoda.

image_alt
Kim Jong Un razkril »najmočnejše orožje na svetu« in ZDA označil za »glavnega sovražnika«

Več iz rubrike