Izredne razmere na Kitajskem prizadele največje proizvajalce čipov

Dva največja svetovna proizvajalca čipov opozarjata, da je njuno proizvodnjo prizadelo strogo zaprtje družbe v kitajskem mestu Xi'an.
Fotografija: Predsednik Kitajske Xi Jinping hodi mimo častne straže, 30. september 2021. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Kitajske Xi Jinping hodi mimo častne straže, 30. september 2021. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Podjetji Samsung in Micron sta malo pred novim letom sporočili, da sta morali prilagoditi poslovanje v mestu Xi'an, ki doživlja enega najhujših izbruhov pandemije koronavirusa na Kitajskem. Oblasti so se odzvale z uvedbo obsežnih ukrepov proti covidu-19, ki so bili po Wuhanu, prvotnem epicentru pandemije, redko videni. Vsaka upočasnitev proizvodnje v tem industrijskem mestu lahko poslabša svetovno pomanjkanje čipov, ki je že tako ali tako v nenehni krizi in posledično omejuje dobavo vsega, od iPhonov do novih avtomobilov.

image_alt
Znanstveniki predstavili podkožni mikročip, ki ga vsadijo z injekcijo

Vedno bolj dragocena dobrina

Južnokorejska multinacionalna korporacija Samsung Electronics je nedavno sporočila, da je morala »začasno prilagoditi poslovanje« v Xi'anu, navaja CNN Business. Tehnološki velikan je dodal, da je zaščita njegovih delavcev v mestu še vedno njegova »glavna prednostna naloga« in da namerava sprejeti »vse potrebne ukrepe, vključno z uporabo svoje globalne proizvodne mreže, da bi zagotovil, da stranke ne bodo prizadete«.

Slika je simbolična. Foto: Karim Sahib / AFP
Slika je simbolična. Foto: Karim Sahib / AFP

Samsung je v Xi'anu vložil več kot 8,82 milijarde evrov in tam zaposluje več kot 3300 ljudi. Po podatkih časopisa Korea Economic Daily proizvodnja v tem mestu predstavlja več kot 40 odstotkov celotne Samsungove svetovne proizvodnje pomnilniških čipov NAND. Slednje najdemo v pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in trdih diskih. Samsung za CNN Business ni želel komentirati dejanskega stanja v prizadetem mestu.

image_alt
Čip, ki posnema človeški živčni sistem in razlikuje med vonji

Tudi ameriški proizvajalec čipov Micron je pred novim letom sporočil, da bi lahko zapora mesta Xi'an vplivala na proizvodnjo njegovih pomnilniških čipov DRAM, ki se uporabljajo v računalnikih. Podjetje je namreč moralo zmanjšati število zaposlenih na lokaciji.

Nove ali strožje omejitve

Micron je dodal, da uporablja svojo »globalno dobavno verigo, vključno s podizvajalskimi partnerji«, da bi zadovoljil povpraševanje strank. Vendar je opozoril, da »lahko ob aktivaciji Micronove globalne mreže pride do nekaterih kratkoročnih zamud«.

»Nove ali strožje omejitve, ki vplivajo na naše dejavnosti v Xi'anu, bo morda vse težje ublažiti,« je za CNN Business pojasnilo podjetje Micron. Poudarilo je, da je varnost njegove ekipe v mestu »najvišja prednostna naloga« in sprejema različne ukrepe, od fizične oddaljenosti do testiranja na kraju samem, da bi čim bolj zmanjšalo tveganje prenosa virusa.

image_alt
Kitajska ZDA obtožila politične manipulacije glede izvora covida-19

Xi'an, starodavno mesto v provinci Šaanši, je v zadnjem izbruhu prijavilo skupno 1117 primerov. Po vsem mestu je uvedeno testiranje, pred novim letom pa je 13 milijonov prebivalcev strogo zaprlo šole, javne ustanove in prevozna sredstva. Gre za največjo zaporo na Kitajskem po Wuhanu, kjer je bilo zaprtih 11 milijonov ljudi.

Več iz rubrike