Razglašeni letošnji najlepši in najgostoljubnejši kraji v Sloveniji

Turistična zveza Slovenije (TZS) je v soboto razglasila letošnje dobitnike priznanj v akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna.
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Med večjimi mesti je kot najbolj urejeno in gostoljubno že drugič zapored izstopalo Velenje, med srednjimi prav tako drugič zapovrstjo Slovenj Gradec, med manjšimi pa Cerklje na Gorenjskem, so zapisali na TZS.

Velenju je med večjimi mesti sledilo Celje, na tretje mesto se je uvrstil Kranj. V kategoriji srednjih mest sta se za Slovenj Gradcem zvrstila Ptuj in Nova Gorica, med manjšimi kraji pa sta prvo trojico poleg Cerkelj na Gorenjskem sestavljala še Radlje ob Dravi in Šentjur pri Celju.

Med turističnimi kraji je prvo mesto v letošnjem izboru pripadlo Bovcu, sledita pa Radovljica in Bohinj z Bohinjsko Bistrico, med zdraviliškimi kraji pa je prvo mesto pripadlo Laškemu, ki se je uvrstilo pred Rogaško Slatino in Podčetrtek.


Med izletniškimi kraji je tokrat slavil Gorsko-turistični center Kope, sladita mu Črna na Koroškem in Begunje na Gorenjskem.

Priznanje za najlepše urejeno mestno jedro je prejel Črnomelj, ki mu sledita še Kamnik in Slovenj Gradec, najlepše vaško jedro ima Šmartno v Goriških brdih, za katerim sta se uvrstila še gorenjska kraja Stara Fužina in Adergas, najlepše trško jedro pa ima Črna na Koroškem, ki mu sledita zgornji trg v Šentjurju in Ribčev Laz.

FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Najboljši kamp je spet Kamp Danica v Bohinjski Bistrici, glamping pa vnovič Glamping Olimia Adria village. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je tudi letos zasedel MCC Hostel Celje. Naj tematska pot je postala Učna pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru, najbolje ocenjen Petrolov servis je tisti na Kolodvorski ulici v Kopru.

Spletno glasovanje je medtem prvo mesto za urejenost med večjimi mesti dodelilo Celju, med zdraviliškimi kraji Laškemu in med turističnimi kraji Izoli.

Zaključna prireditev Moja dežela - lepa in gostoljubna je tokrat zaradi omejitvenih ukrepov v luči pandemije covida-19 potekala v obliki posebne prireditvene oddaje v soboto zvečer, v okviru katere so se predstavili prejemniki nazivov.

V tokratnem natečaju je sodelovalo 37 izletniških krajev, 39 mest, 13 turističnih krajev, 13 zdraviliških krajev, sedem mladinskih hostlov, 19 kampov in glampingov ter 16 tematskih poti. Strokovna komisija je ocenjevanje opravljala od 1. avgusta do sredine septembra.

Tekmovanje poteka vse od leta 1991, tako da bo naslednje leto jubilejni 30. izbor. V TZS so se priprav nanj že lotili.

Več iz rubrike

aktualno

Slovenija se uvršča v sam vrh glede očetovskega dopusta, Hrvaška glede materins…

Kakšne so pravice novopečenih staršev pri koriščenju dopusta po posameznih državah? Kakšne so pravice istospolnih parov po svetu do posvojitve?

aktualno

Slovenski Viberate pritegnil zanimanje največjih založbenih hiš

Podjetje Viberate je predstavilo analitično orodje za glasbeno industrijo, ki jo je koronakriza močno zdesetkala, zanimanje pa kažejo tudi največje založbe.

aktualno

Pripravljenost vlade na nov val okužb po večini ocenjena z najnižjo oceno

Manj kot četrtina vprašanih pripravljenost vlade ocenjuje kot dobro ali zelo dobro, bistveno pa upada tudi delež tistih, ki zaupajo vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo.

aktualno

Zakaj so v bogatih državah še vedno revni ljudje

Strokovnjak o naraščajoči vrzeli med visokim BDP in blaginjo prebivalcev.

Komentarji: