Združeno kraljestvo čaka menjava vseh bankovcev

V obtoku več kot 4,5 milijarde bankovcev in 29 milijard kovancev s kraljičino podobo. Vse bodo zamenjali.
Fotografija: Vse bankovce s kraljičino podobo bodo zamenjali. Foto: Dado Ruvic /Reuters
Odpri galerijo
Vse bankovce s kraljičino podobo bodo zamenjali. Foto: Dado Ruvic /Reuters

Medtem ko svet žaluje za zelo priljubljeno britansko monarhinjo, se v Združenem kraljestvu pripravljajo na velike spremembe, ki jih je prinesla njena smrt.

Novopečeni kralj je nastopil prvo službo pri 73 letih, ostale njene (nekatere) potomce pa čakajo nove zadolžitve, ki jih bodo opravljali pod na novo pridobljenimi nazivi.

image_alt
Konec druge najdaljše vladavine

Proces zamenjave bo dolgotrajen

Čaka pa jih tudi menjava vseh bankovcev, kovancev in znamk, ki jih krasi podoba preminule kraljice. Zamenjava se ne bo zgodila čez noč, saj je treba s portretom novega kralja Karla III. okrasiti milijarde bankovcev in kovancev.

Po podatkih centralne banke naj bi bilo s kraljičinim profilom v obtoku 4,7 milijarde bankovcev. Glede na navedbe Kraljeve kovnice je v obtoku tudi 29 milijard kovancev, zato bo pričakovano proces zamenjave postopen. Bank of England, ki tiska bankovce in Kraljevo kovnico, ki izdeluje kovance, zagotovo čaka obsežna naloga.

Kot poročajo tuji mediji, bo novi denar nekaj časa obstajal kot zakonito plačilno sredstvo skupaj s starimi bankovci in kovanci. Centralna banka namerava svoje načrte za zamenjavo obstoječih bankovcev predstaviti, ko se bo končalo obdobje žalovanja. Kraljeva kovnica je prav tako sporočila, da bo to objavila v doglednem času.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Skoraj 70 let se je kraljičina podoba pojavljala na kovancih Združenega kraljestva, pri čemer so se s staranjem pojavljali različni portreti iz njenega profila. Več kot 60 let je bila upodobljena tudi na državnih bankovcih, in sicer kot prva britanska monarhinja, ki ji je to uspelo. Njen portret je tudi na valutah več držav, ki so bile prej pod britansko oblastjo, navaja CNN Business.

V kovnici brez sprememb

Kraljeva kovnica je v izjavi na svoji spletni strani sporočila, da kovanci s podobo kraljice »ostajajo zakonito plačilno sredstvo in v obtoku« ter, da se bo njihova proizvodnja v obdobju spoštljivega žalovanja nadaljevala kot običajno.

Kraljičina podoba je tudi na nekaterih bankovcih in kovancih v Skupnosti narodov - združenju 54 držav, od katerih je skoraj vse nekoč koloniziralo Združeno kraljestvo.

image_alt
Britanska kovnica presenetila z zlatnikom, vrednim 10 tisoč funtov

V Kanadi, kjer je kraljica še vedno voditeljica države, je njena podoba na plastičnih bankovcih za 20 dolarjev.

V izjavi za CNN Business je Amélie Ferron-Craig, tiskovna predstavnica Banke Kanade dejala, da naj bi bil sedanji polimerni bankovec za 20 dolarjev v obtoku še vrsto let. Njihova zakonodaja namreč ne zahteva, da bi bilo treba ob spremembi monarha v predpisanem obdobju spremeniti obliko.

Kot je še dodala, je za odobritev oblike novih bankovcev pristojen kanadski finančni minister, izdaja teh bankovcev pa običajno traja nekaj let.

image_alt
Naprodaj najdražji kovanec na svetu

Več iz rubrike