Konec druge najdaljše vladavine

Kraljica Elizabeta II, najdlje vladajoča monarhinja v britanski zgodovini, je včeraj umrla v 96. letu starosti
Fotografija: Elizabeta, nepremagljiva kraljica FOTO: Delo
Odpri galerijo
Elizabeta, nepremagljiva kraljica FOTO: Delo

Kraljeva družina je njeno smrt sporočila z besedami, da je kraljica na gradu Balmoral na Škotskem "umrla mirno". Kot voditeljica Združenega kraljestva, Kanade, Avstralije in Nove Zelandije je 70 let (pre)vladala več kot deset ameriških predsednikov in devet papežev.

Le trije drugi monarhi so vladali več kot sedem desetletij. Pridružila se je zgodovinskim vladavinam francoskega Ludvika XIV, Johana II. iz Liechtensteina in Bhumibola Adulyadeja iz Tajske. Njen sin, princ Charles, pa je naslednji v vrsti za britanski prestol.

Bodoča kraljica Elizabeta II s prvimi corgiji leta 1933, darilo njenega očeta Jurija II. FOTO: arhiv Dela
Bodoča kraljica Elizabeta II s prvimi corgiji leta 1933, darilo njenega očeta Jurija II. FOTO: arhiv Dela

V zadnjih letih se je glede kraljičinega zdravja povečala zaskrbljenost. V začetku tega poletja je monarhinja tiho praznovala 70. obletnico nastopa na prestol in se po štirih dneh praznovanja umaknila vsem javnim nastopom.

Kot kraljica je Elizabeta odprla novo pot in leta 2011 obiskala Irsko v znak sprave in dobre volje, kar je bil prvi obisk britanskega monarha na Irskem po letu 1921. Bila je priča neodvisnosti več kot 40 nekdanjih britanskih kolonij in izstopu Velike Britanije iz Evropske unije.

Slovenija.Brdo pri Kranju.21.10.2008.Svecana vecerja.Foto:Matej Druznik/DELO
Slovenija.Brdo pri Kranju.21.10.2008.Svecana vecerja.Foto:Matej Druznik/DELO

Elizabeth Alexandra Mary se je rodila 21. aprila 1926 v Londonu kot najstarejša od dveh hčera staršem, ki sta pozneje postala kralj George VI. in kraljica Elizabeta. Po vstopu Velike Britanije v drugo svetovno vojno so Elizabeto in njeno sestro, princeso Margaret, premikali z gradu na grad znotraj kraljestva, da bi se izognili morebitnemu letalskemu bombardiranju.

S sestro ob sebi je Elizabeta - takrat je imela komaj 14 let - po radiu prebrala izjavo, da bi razveselila otroke, ki so morali zaradi vojne evakuirati državo. "Ko bo prišel mir, ne pozabite, da bomo mi, današnji otroci, poskrbeli, da bo jutrišnji svet boljši in srečnejši," je dejala.

 Elizabeta II FOTO: arhiv Dela
 Elizabeta II FOTO: arhiv Dela

Leta 1945 se je pri 18 letih pridružila pomožni teritorialni službi, ženski veji britanske vojske, kot voznica in mehaničarka. Ko se je vojna v Evropi končala, je skupaj s tisoči drugih slavljencev praznovala na londonskih ulicah.

Leta 1947 se je poročila s svojo življenjsko ljubeznijo, princem Philipom, vojvodo Edinburškim, moškim, ki ga je ob njuni 60. obletnici opisala kot "mojo moč in oporo v vseh teh letih". Imela sta štiri otroke: Charlesa, Anne, Andrewa in Edwarda. Potem ko je leta 1952 umrl njen oče kralj Jurij VI, je Elizabeta pri 25 letih postala kraljica.Svojega očeta je tudi nadomeščala v letih njegovega slabšega zdravja.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Kot kraljica je Elizabeta z možem potovala po celem svetu in pogosto obiskovala države, ki jim je vladala.

Več iz rubrike