ZDA izvažajo več kot kdajkoli prej, a imajo plačilni primanjkljaj

Lanskoletni plačilnobilančni primanjkljaj ZDA se je povzpel na rekordnih 859,1 milijarde dolarjev.
Fotografija: Joe Biden, predsednik ZDA. Foto: EVELYN HOCKSTEIN/REUTERS
Odpri galerijo
Joe Biden, predsednik ZDA. Foto: EVELYN HOCKSTEIN/REUTERS

V začetku tega tedna je ameriško ministrstvo za trgovino objavilo podatke o lanskoletni trgovinski in skupni plačilni bilanci. Takoj za tem so se pojavili naslovi, kot je 'Primanjkljaj ameriške trgovinske bilance leta 2021 eksplodiral: Prišel je čas plačila za 30 let nebrzdane globalizacije'.

Lanskoletni plačilnobilančni primanjkljaj ZDA se je povzpel na rekordnih 859,1 milijarde dolarjev. To je skok za 27 odstotkov oz. 182,4 milijarde dolarjev več kot leta 2020.

ZDA so lani izvozile več kot kdajkoli prej. Lani se je povečal za skoraj četrtino; z okoli 1429 milijard dolarjev na 1762 milijard. Povečal se predvsem izvoz blaga za industrijsko rabo, surovin, polizdelkov, delov. Povečal se je tudi izvoz surove nafte, naftnih derivatov in zemeljskega plina, in sicer za okoli 66 milijard dolarjev, predvsem zaradi velikega lanskoletnega dviga cen energentov. Relativno veliko rast prihodkov od izvoza je dosegla tudi prodaja industrijskih strojev in opreme, kot tudi polprevodnikov (več kot 11 milijard dolarjev rasti v primerjavi z letom 2020 v vsaki od teh panog). Rast izvoza za 7,7 milijarde dolarjev je bila zaznana tudi pri prodaji letal za civilni promet.

image_alt
Hongkong: Stanovanja v velikosti parkirnih mest so nekaj običajnega

Lanskoletni ameriški izvoz farmacevtskih izdelkov je prav tako poskočil; za več kot 24 milijard dolarjev. Cepiva proti covidu-19 imajo pri tem pomemben delež. Izvoz avtomobilov, njihovih motorjev in delov se je povečal za 15,7 milijarde dolarjev, mobilnih telefonov in drugih gospodinjskih aparatov pa za skoraj šest milijard. Zanimivo je, da je bilo lani zabeleženih pet milijard dolarjev rasti pri ameriškem izvozu diamantov za nakit.

Uvoz v ZDA zrasel za skoraj 502 milijard dolarjev

Lanskoletna rast ameriškega blagovnega izvoza za več kot 333 milijard dolarjev je impresivna, osupljiva pa je rast uvoza za skoraj 502 milijarde dolarjev. Skupni uvoz blaga v ZDA je leta 2021 znašal skoraj 2853 milijard dolarjev. ZDA z izvozom blaga (omenjenih 1762 milijard dolarjev) pokrivajo manj kot 62 odstotkov blagovnega uvoza.

ZDA so velik izvoznik nafte in njenih derivatov ter plina, a so še večji uvoznik teh energentov. Leta 2021 se je uvoz surove nafte povečal za 56,3 milijarde dolarjev. Uvoz mobilnih telefonov in drugih naprav za dom je bil v primerjavi z letom 2020 višji za skoraj 23 milijard dolarjev. Podobno je z avtomobili, njihovimi motorji in deli, katerih uvoz je poskočil za 36,8 milijarde dolarjev. Uvoz hrane in pijače se je povečal za 27,8 milijarde dolarjev, igrač in športne opreme pa za 11,3 milijarde.

Dolar. Foto: Dejan Vodovnik/Delo
Dolar. Foto: Dejan Vodovnik/Delo

Če pogledamo samo izvoz in uvoz blaga, se je ameriški trgovinski primanjkljaj lani povzpel na rekordnih 1090,7 milijarde dolarjev. Po drugi strani imajo ZDA tradicionalno precejšen presežek v storitveni menjavi s tujino, vendar ta suficit še zdaleč ne zadostuje za pokritje negativnega zunanjetrgovinskega salda. Lani se je izvoz ameriških storitev povečal za skoraj 61 milijard dolarjev in je dosegel 766,6 milijarde. Večji del te rasti je posledica skoka vrednosti izvoženih finančnih storitev (za 17,7 milijarde dolarjev) ter drugih poslovnih storitev, katerih rast je znašala skoraj 27 milijard dolarjev.

Tako kot pri uvozu blaga se je ameriški uvoz storitev lani povečal bolj kot rast njihovega izvoza. Uvoz storitev je poskočil za 74,7 milijarde dolarjev in narasel na 535 milijard. Posledično se je lanskoletni presežek storitev v ZDA zmanjšal za 14,8 milijarde dolarjev v primerjavi z letom 2020 ter padel na 231,6 milijarde dolarjev. Presežek v storitveni menjavi s tujino je tako lani pokril le nekaj več kot eno petino (21,2 odstotka) zunanjetrgovinskega primanjkljaja ZDA.

image_alt
Je bogatašem dovoljeno dirkati po nemških cestah?

Vse večje brezno v trgovini s Kitajsko

Največji primanjkljaj ZDA je zaznan na področju trgovine s Kitajsko. Lani se je povzpel za 45 milijard dolarjev na več kot 355 milijard. Res je, da ZDA vse več izvažajo na Kitajsko (lanskoletni izvoz: dobrih 151 milijard dolarjev), vendar istočasno uvoz s Kitajske (več kot 506 milijard dolarjev) raste veliko hitreje kot izvoz v to državo.

Podoben trend je prisoten v trgovinskih odnosih med ZDA in EU, pri čemer je lanskoletni primanjkljaj ZDA znašal 219,6 milijarde dolarjev. To je za 35,4 milijarde več kot leta 2020. Največji ameriški primanjkljaj z eno od članic EU je že dolgo časa zaznan pri menjavi z Nemčijo. Lani je znašal nekaj več kot 70 milijard dolarjev.

Pri trgovini z Mehiko imajo ZDA primanjkljaj v višini 108,2 milijarde dolarjev. Tudi z Japonsko imajo velik primanjkljaj - 60,2 milijarde dolarjev, enako kot z Irsko. Primanjkljaj ZDA s Kanado je lani dosegel 49,5 milijarde dolarjev, z Malezijo pa 41 milijard dolarjev. Dobrih 40 milijard dolarjev primanjkljaja je bilo s Tajvanom in 39,3 milijarde dolarjev z Italijo. Primanjkljaj s Švico je bil podoben (39 milijard dolarjev), vendar se je v primerjavi z letom 2020 zmanjšal za skoraj 18 milijard; zaradi solidne rasti ameriškega izvoza v Švico in hkrati še večjega upada švicarskega izvoza v ZDA. Lani so imele ZDA v menjavi s Tajsko, Indijo, Južno Korejo, Rusijo in Francijo za več kot 20 milijard dolarjev primanjkljaja (z vsako od teh držav), z Indonezijo pa za 17,6 milijarde.

image_alt
Avstrijci in Nemci kopičijo premoženje

Več iz rubrike