Zaradi vojne v Ukrajini bo nemška gospodarska rast prepolovljena

»Šok zaradi Ukrajine bo zamaknil povratek na predpandemične ravni v drugo polovico leta,« je ocenil gospodarski inštitut IfW iz Kiela.
Fotografija: Parlament, Nemčija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Parlament, Nemčija. Foto: Shutterstock

Ruski napad na Ukrajino bo prepolovil nemško gospodarsko rast v letošnjem letu, ocenjuje gospodarski inštitut IfW iz Kiela. Namesto pričakovane štiriodstotne krepitve bruto domačega proizvoda (BDP) se mu po novi napovedi obeta 2,1-odstotna, napoved povzema nemška tiskovna agencija dpa.

image_alt
Največja grožnja za naslednje generacije

»Šok zaradi Ukrajine bo zamaknil povratek na predpandemične ravni v drugo polovico leta,« je ocenil inštitut. Gre za prvo posodobljeno gospodarsko napoved za največje evropsko gospodarstvo od ruskega vpada v Ukrajino 24. februarja. Decembra je IfW napoved rasti nemškega gospodarstva že znižal zaradi novega vala pandemije covida-19, in sicer s 5,1 na štiri odstotke.

Rast cen energije bo po oceni inštituta botrovala 5,8-odstotni inflaciji v letošnjem letu. To bi bila najvišja raven od združitve Nemčije pred več kot 30 leti.

image_alt
Nov slovenski rekord: Javorjev hlod prodan za skoraj 48.000 evrov

Del izpada bi lahko nemško gospodarstvo pokrilo prihodnje leto

IfW ocenjuje, da bodo do konca letošnjega leta proizvodne kapacitete v Nemčiji še nepopolno izkoriščene. Del izpada bi lahko nemško gospodarstvo nadoknadilo prihodnje leto, zato je napoved gospodarske rasti za 2023 inštitut dvignil za 0,2 odstotne točke na 3,5 odstotka.

Pred zdrsom v recesijo bo sicer nemško gospodarstvo letos obvarovala krepitev aktivnosti po pandemiji covida-19. Ukrajinska kriza bo okrevanje upočasnila, ne bo pa ga prekinila.

Nemško gospodarstvo se je v prvem letu pandemije covida-19, torej v letu 2020, skrčilo za 4,6 odstotka. Lani je bila gospodarska rast 2,9-odstotna.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.