Letalski nizkoprevozniki množično odpovedujejo lete po Evropi

Številne letalske družbe, ki so v času pandemije odpuščala, se zdaj soočajo z velikim pomanjkanjem delovne sile, zaradi česar so primorane odpovedovati lete.
Fotografija: Številni leti po Evropi so bili odpovedani že včeraj, več sto potnikov pa je obstalo na letališčih. FOTO: Isabel Infantes/Reuters
Odpri galerijo
Številni leti po Evropi so bili odpovedani že včeraj, več sto potnikov pa je obstalo na letališčih. FOTO: Isabel Infantes/Reuters

Evropski nizkocenovni prevozniki se v letošnjem poletju soočajo z več stavkami, kar botruje k odpovedi številnih letov. Tako so že pred dnevi k stavki za konec tega tedna pozvali predstavniki sindikatov irskega Ryanairjevega kabinskega osebja v Belgiji, Franciji, Italiji, Španiji in na Portugalskem, medtem ko britanskemu Easyjetu v Španiji prihodnji mesec grozi kar devetdnevna stavka.

image_alt
Kakšno je zaseženo letalo oligarha Romana Abramoviča?

STA navaja predstavnika Ryanairjevega sindikata v Franciji SNPNC Damiena Mourguesa, ki pravi, da irsko podjetje ne spoštuje zakonodaje, povezane s počitkom. Sindikat sicer poziva tudi k dvigu plač kabinskemu osebju, ki še vedno prejema minimalno plačo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kabinsko osebje bo po napovedih stavkalo danes in jutri.

Stavke potekajo v času okrevanja letalstva

Stavka julija grozi tudi Easyjetu. Ta naj bi potekala kar devet dni na letališčih v Barceloni, Malagi in Palma de Mallorci. Sindikat je v torek dejal, da ima špansko Easyjetovo kabinsko osebje z osnovno plačo 950 evrov mesečno najnižjo plačo med vsemi evropskimi bazami podjetja.

Stavka prihajajo v času, ko letalski promet po sprostitvi covidnih ukrepov še okreva. Številne letalske družbe, ki so v času pandemije odpuščala, se zdaj soočajo z velikim pomanjkanjem delovne sile, zaradi česar so primorane odpovedovati lete, med njimi tudi omenjen Easyjet.

Letalski prevozniki in tudi upravniki letališč se soočajo z velikim pomanjkanjem delovne sile. FOTO: Peter Nicholls/Reuters
Letalski prevozniki in tudi upravniki letališč se soočajo z velikim pomanjkanjem delovne sile. FOTO: Peter Nicholls/Reuters

Za dostojne delovne pogoje

V Španiji sta lokalna sindikata USO in Sitcpla zaposlene v Ryanairju pozvala k stavki ob začetku poletnih počitnic, med 24. junijem in 2. julijem. S pozivom k stavki želijo doseči dogovor, ki bo »zagotavljal dostojne delovne pogoje za vse zaposlene« pri Ryanairu, sta sindikata zapisala v skupnem sporočilu za javnost. Španska sindikata sta na Twitterju ob včerajšnji stavki izpostavila tudi nezaščiteno pravico do stavke.

Ryanairjevo osebje na Portugalskem naj bi medtem proti delovnim pogojem stavkalo od včeraj do nedelje, prav tako zaposleni v Belgiji. Reuters poroča, da so številni leti že bili odpovedani, več sto potnikov pa je obstalo na letališčih.

Štiriindvajseturna stavka pilotov in kabinskega osebja, ki bo prizadela polete irskega nizkocenovnega prevoznika, pa se danes po navedbah AFP obeta tudi v Italiji. Ti podjetje pozivajo k spoštovanju minimalne plače v sektorju v skladu z nacionalnim sporazumom.

Preberite še:

Več iz rubrike