Zaradi sankcij proti Rusiji ogrožena Mednarodna vesoljska postaja?

Vodja ruske vesoljske agencije je opozoril, da bi lahko sankcije proti Rusiji ogrozile oskrbovanje Mednarodne vesoljske postaje.
Fotografija: Mednarodna vesoljska postaja (ISS). Foto: Nasa
Odpri galerijo
Mednarodna vesoljska postaja (ISS). Foto: Nasa

Vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos Dmitri Rogozin je včeraj opozoril, da bi zaradi sankcij, ki jih je Zahod sprejel proti Rusiji, lahko prišlo do motenj ruskega oskrbovanja Mednarodne vesoljske postaje (ISS), kar bi morda celo lahko povzročilo njeno strmoglavljenje. Ob tem je pozval k odpravi sankcij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Rogozina bi lahko sankcije ovirale delovanje ruskih vesoljskih plovil Sojuz, ki oskrbujejo ISS. Posledično bi to lahko vplivalo na segment postaje, ki pomaga prilagajati njeno orbito oziroma ohranjati pravo smer, zaradi česar bi 500-tonska struktura lahko »padla v morje ali na kopno«, je na družbenem omrežju Telegram zapisal vodja Roskozmosa.

image_alt
Znanstveniki v bližini našega Osončja odkrili Zemlji podoben planet

»Ruski segment skrbi za popravljanje orbite postaje (v povprečju 11-krat letno) tudi zato, da se ta izogne vesoljskim odpadkom,« je še pojasnil Rogozin. Ob objavi zemljevida lokacij, kjer bi lahko ISS padla na Zemljo, je poudaril tudi, da je malo verjetno, da bi se to zgodilo v Rusiji.

Nasa sporočila, da išče rešitev za ohranitev ISS v orbiti brez ruske pomoči

Roskozmos je sporočil, da se je že obrnil na ameriško vesoljsko agencijo Nasa ter kanadsko in evropsko vesoljsko agencijo ter »zahteval odpravo nezakonitih sankcij proti ruskim podjetjem«.

image_alt
Železo v notranjosti Zemlje je morda v super-ionskem stanju

Rogozin je sicer že februarja na podoben način izpostavil nevarnost padca vesoljske postaje na Zemljo, medtem ko je na Twitterju kritiziral sankcije Zahoda proti Rusiji. Nasa je 1. marca sporočila, da poskuša najti rešitev za ohranitev ISS v orbiti tudi brez pomoči Rusije.

Vesolje je sicer eno od zadnjih področij, na katerih ZDA in Rusija zaenkrat še sodelujeta.

image_alt
Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

Več iz rubrike