Nemčija: Zaradi pomanjkanja čipov se na avto čaka tudi eno leto

Nemci morajo zaradi trenutne situacije na nov avto čakati tudi več mesecev, kupci luskuznih avtomobilov pa tudi leto dni.
Fotografija: Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Odpri galerijo
Foto: Jože Suhadolnik / Delo

Ozka grla v dobavnih verigah močno bremenijo nemško avtomobilsko industrijo, stanje pa bi se lahko po opozorilih analitikov v prihodnje še poslabšalo. Predvsem zaradi pomanjkanja čipov morajo Nemci na nov avto čakati več mesecev, kupci luksuznih avtomobilov pa tudi do enega leta.

image_alt
Mazda z novim logotipom buri domišljijo

»Dobavni roki za večino avtomobilov so se stabilizirali med tremi in šestimi meseci,« je ta teden za dpa pojasnil analitik pri Združenju nemške avtomobilske industrije Marcus Weller in dodal, da se čakanje na luksuzne modele lahko razpotegne tudi do devetih mesecev ali celo enega leta.

Proizvajalci zmanjšujejo proizvodnjo

Proizvajalci zaradi pomanjkanja glavnih sestavnih delov, predvsem čipov, zmanjšujejo proizvodnjo. Stefan Reindl z nemškega inštituta za avtomobilsko industrijo predvideva, da se bo pomanjkanje delov zavleklo v prihodnje leto, omenjene težave pa bi se lahko celo poslabšale. Ob tem je opozoril še na konec popustov na priporočene maloprodajne cene in zvišanje cen rabljenih vozil.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

V nekaterih proizvodnih obratih se je že začela kopičiti zaloga napol končanih avtomobilov, zato so nekateri proizvajalci začeli prodajati vozila brez dodatne opreme. Kupcem jo bodo zagotovili, ko bo ta na voljo.

Celoten nemški avtomobilski sektor poroča o zaprtju dela proizvodnih obratov. Proizvajalci se zdaj osredotočajo na izdelavo dražjih modelov z višjimi maržami, ki botrujejo višjemu dobičku.

image_alt
Zaradi neposrečene pričeske frizerski salon ob 230.000 evrov

Več iz rubrike