Zaposlovanje s pomočjo umetne inteligence brez pristranskosti

Slovenija se glede na različne indekse enakosti žensk in moških uvršča v zgornje polovice lestvic.
Fotografija: Aida Kamišalić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Foto: Andrej Križ
Odpri galerijo
Aida Kamišalić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Foto: Andrej Križ

Ob slovenskem predsedovanju Svetu Evropske unije in pospešenih vlaganjih članic EU v digitalizacijo, naslavlja Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti njen vpliv na področju enakosti spolov. Digitalizacija in umetna inteligenca (UI) namreč vplivata tudi na enakost spolov na trgu dela. Vzporedno bodo z iniciativo Inženirke in inženirji bomo! izvedli ozaveščevalno kampanjo za spodbujanje deklet in mladih žensk k vpisu na srednješolske in študijske smeri STEM – naravoslovja, tehnologije, inženirstva in matematike.
 
image_alt
Razkrita državna skrivnost Velike Britanije

Slovenija se glede na različne indekse enakosti žensk in moških uvršča v zgornje polovice lestvic. Globalni indeks enakosti spolov za leto 2020, ki ga je pripravil Svetovni gospodarski forum, nas umešča na 36. mesto od 153 držav sveta. Indeks enakosti spolov, ki ga izračunava Evropski inštitut za enakost spolov, pa nas uvršča na 11. mesto v Evropski uniji, tik pod povprečjem EU.
 

Pri razvoju rešitev umetne inteligence več pozornosti usmerjene v raznolikost

 
Covid-19, digitalizacija in nove tehnologije, vključno z umetno inteligenco, so vplivali na spremembe v načinu dela. Slednji ima lahko nosilno vlogo pri vzpostavljanju zaupanja in pospeševanju vključevanja več žensk na trg dela.
 
»Neenakost se med drugim kaže tako, da je kljub višji izobrazbi bistveno manj žensk v poklicih prihodnosti; na primer na področju informacijsko - komunikacijskih tehnologij in umetne inteligence. Ta pa predstavlja pomembno orodje za digitalno preobrazbo in ključno gonilo sprememb in novosti, ob tem pa lahko nesorazmerno vpliva na ženske in moške. Pri razvoju svojih rešitev umetne inteligence bodo morale organizacije posvetiti več pozornosti raznolikosti skupin. To bo z vključevanjem vseh skupin pomagalo preprečiti predsodke v zvezi s spolom in povečati potencial digitalnih tehnologij in umetne inteligence pri preoblikovanju delovnih mest,« je dejala Helena Valas, vodja Sektorja za enake možnosti na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pristranski učni podatki povzročijo pristranski rezultat


Ministrstvo bo v zasledovanju ciljev za Slovenijo v sklepih Sveta Evropske unije opredelilo in obravnavalo ukrepe za doseganje enake zastopanosti žensk in moških na trgu dela in pri oblikovanju umetne inteligence. Pri tem bo pomembna tudi osvetlitev tveganj zaradi nepreglednega odločanja in algoritmične spolne pristranskosti ter predvidevanje rešitev za preprečevanje kršitev vrednot in temeljnih pravic Evropske unije vključno z nediskriminacijo in enakostjo spolov.
 
image_alt
Bo zlato kmalu doseglo rekordne vrednosti?

»Tradicionalni izbirni postopek zaposlovanja v organizacijah temelji na izkušnjah in dobrih praksah, vendar je močno odvisen od osebe ali ekipe, ki to počne. Avtomatizacija, ki jo podpira umetna inteligenca, se ponuja kot orodje, ki naj bi odstranilo možne pristranskosti, ki nastanejo v okviru tradicionalnih postopkov izbire in zaposlovanja. Kakovost rešitev, ki temeljijo na algoritmih umetne inteligence, je odvisna predvsem od ustreznosti učnih podatkov, njihove količine in kakovosti ter od opredeljenega postopka učenja. Pristranski učni podatki bodo povzročili pristranski rezultat, ki bo potenciral in poglabljal obstoječe pristranskosti. Zato je za naslavljanje teh izzivov nujno sodelovanje in razumevanje različnih deležnikov; od oblikovalcev politik in pravnikov do strokovnjakov za algoritme umetne inteligence,« pojasnjuje doc. dr. Aida Kamišalić Latifić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, inženirka leta 2019, ki je kot neodvisna strokovnjakinja zastopala Slovenijo v aktivnostih Evropske komisije za to področje.
 
V okviru ozaveščevalne kampanje, ki jo na ministrstvu pripravljajo v sodelovanju z iniciativo Inženirke in inženirji bomo!, bodo do 30. novembra 2021 izvedli pilotsko izvedbo senčenja dijakinj, ki bodo na delovnem mestu spremljale (senčile) inženirke pri delu. V tem obdobju bo potekala tudi posebna komunikacijska akcija, v kateri se bodo slovenske inženirke preizkusile v igri Resnica ali izziv.
image_alt
Destinacije, kjer so naprodaj poceni počitniške hiše

Več iz rubrike