Vzroki za krizo dobavne verige

Kriza dobavne verige je povzročila rekordno pomanjkanje dobrin. Po mnenju strokovnjakov je edina rešitev zmanjšanje potrošniške porabe.
Fotografija: Prazne police. Foto: GREGG NEWTON/REUTERS
Odpri galerijo
Prazne police. Foto: GREGG NEWTON/REUTERS

Kriza oskrbovalne verige je posledica ukrepov, ki so bili sprejeti med pandemijo covida-19. Motnje v dobavi ob hkratnem povečanem povpraševanju, pomanjkanje delovne sile in opreme so težavo še povečali, navaja spletna stran Insider.

image_alt
Globalno pomanjkanje magnezija ogroža proizvodnjo avtomobilov

Oskrbovalna veriga je raztegnjena do skrajnih meja

Ozka grla v dobavni verigi so povzročila rekordno pomanjkanje vsakdanjih izdelkov; predvsem hrane, surovin, elektronike pa tudi avtomobilov. Hkrati so prazne police ljudi pogosto spodbudile k paničnim nakupom, kar je povzročilo še večji primanjkljaj dobrin.

Poznavalci razlagajo, da je panično nakupovanje pogosto znak, da je s svetovno dobavno verigo nekaj narobe. V tem primeru ne gre za trenutno situacijo, saj te težave industrijo pestijo že več mesecev.

»Potrošnike že več mesecev opozarjamo, naj prilagodijo svoja pričakovanja glede praznične nakupovalne sezone. Dejstvo je, da je oskrbovalna veriga od začetka do konca raztegnjena do skrajnih meja,« je za Insider povedal Jonathan Gold, podpredsednik oskrbovalne verige pri Nacionalni maloprodajni federaciji.

Skladišče je hitro prepolno. Foto: Dylan Martinez/Reuters
Skladišče je hitro prepolno. Foto: Dylan Martinez/Reuters

Strokovnjaki opozarjajo, da si svetovna dobavna veriga še ni opomogla od pandemije. Leta 2020 je namreč zaustavitev gospodarstva zaradi protikoronskih ukrepov povzročila njeno opustošenje. Dolgotrajnost ukrepov močno ovira vrnitev stanja na raven pred pandemijo.

Nekateri ukrepi proti širjenju virusa so povzročili pomanjkanje delavcev, zastoje v največjih svetovnih pristaniščih pa je povzročilo začasno zaprtje pristaniških terminalov na Kitajskem, poroča Insider.

image_alt
Evergrande z neuspešnim poslom korak bližje propadu

»Svetovno gospodarstvo ni sinhronizirano, saj so bili nekateri njegovi deli prisiljeni prenehati delovati, hkrati pa je skoraj nemogoče ponovno uskladiti vse akterje v panogi,« je prepričan nekdanji ameriški trgovinski pogajalec Harry Broadman.

Največji problem predstavlja pomanjkanje delavcev

Gold dodaja, da je povpraševanje po dobrinah v zadnjih dveh letih strmo naraslo. Nekateri deli dobavne verige, od voznikov tovornjakov do skladišč, na to niso bili pripravljeni. Povečanje pristaniških zmogljivosti, gradnja skladišč, zaposlovanje delavcev in podobne aktivnosti terjajo veliko časa, zato je nenadno povečanje povpraševanja težko zadovoljiti, razlagajo poznavalci.

Največji problem predstavlja pomanjkanje delavcev, navaja Insider. Julija je bilo, po podatkih ameriškega ministrstva za delo, v industriji skladišč rekordnih 490.000 prostih delovnih mest. V panogi tovornih vozil pa naj bi primanjkovalo več kot 80.000 voznikov.

Manjše število delavcev povzroča pomanjkanje prostora v skladiščih, kar pomeni težjo organizacijo odpreme do končne destinacije. Analitik Mike Tran je povedal, da trenutno vlada kaos v vseh segmentih industrije.

image_alt
Rekordno število Američanov dalo odpoved

Strokovnjaki napovedujejo, da se bodo motnje nadaljevale v leto 2023, kot edino kratkoročno rešitev pa predlagajo zmanjšanje potrošniške porabe. To pa pred prihajajočimi prazniki ni ravno dobra ideja, menijo poznavalci. 

Več iz rubrike