Evergrande z neuspešnim poslom korak bližje propadu

Družba je zadolžena za več kot 260 milijard evrov, vlagatelji pa se bojijo, da bi morebiten propad podjetja močno zamajal kitajsko gospodarstvo.
Fotografija: Ustanovitelj družbe Evergrande Hui Ka Yan. Foto: Booby Yip / Reuters
Odpri galerijo
Ustanovitelj družbe Evergrande Hui Ka Yan. Foto: Booby Yip / Reuters

Druga največja nepremičninska družba na Kitajskem je želela za 2,22 milijarde evrov prodati 50,1-odstotni delež v enoti za nepremičninske storitve. Kupec naj bi bila hongkonška nepremičninska družba Hopson Development Holdings, s prodajo pa bi Evergrande ublažil svoje likvidnostne težave. Ob propadlem poslu je Evergrande sporočil, da morda ne bo uspel izpolinit vseh svojih finančnih obveznosti.

Vlagatelji še vedno v skrbeh

Dogovor o prodaji 2,22 milijarde evrov vrednega deleža najbolj zadolženega nepremičninskega podjetja na svetu konkurenčnemu podjetju je propadel. Kitajski nepremičninski velikan Evergrande je 4. oktobra suspendiral svoje delnice pred »objavo, ki je vsebovala zaupne informacije o pomembni transakciji«, navaja BBC.

Konkurenčno kitajsko nepremičninsko podjetje Hopson Development naj bi sicer kupilo več kot polovični delež v Evergrandovi enoti za nepremičninske storitve. Obe podjetji sta v času dogovarjanja za več kot dva tedna ustavili trgovanje z delnicami, ki se je nato ponovno sprostilo v četrtek, 21. oktobra.

image_alt
Težave Evergranda razkrile mesta duhov na Kitajskem

Z neuspelo prodajo enote za nepremičninske storitve je kitajski konglomerat korak bližje propadu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Analitiki ob tem opozarjajo, da bi lahko stečaj podjetja močno zatresel kitajsko gospodarstvo.

Evergrande je korak bližje propadu. Foto: Aly Song / Reuters
Evergrande je korak bližje propadu. Foto: Aly Song / Reuters
Evergrande ima sicer v lasti več kot 1300 nepremičnin na Kitajskem in upravlja skoraj 2800 nepremičninskih projektov. Podjetje je povezano z več ključnimi sektorji v državi in vsako leto posredno ustvari več kot 3,8 milijona delovnih mest. Evergrande naj bi bil dolžan približno 171 domačim bankam in 121 drugim finančnim ustanovam.

Delnice podjetja so od začetka letošnjega leta padle za skoraj 80 odstotkov. Skupne obveznosti podjetja znašajo približno dva odstotka kitajskega BDP-ja. Nepremičnine in z njimi povezani sektorji so sicer pomemben del kitajskega gospodarstva, saj predstavljajo kar 30 odstotkov njenega BDP-ja.

Nobenih zagotovil, da bodo dolgovi plačani

Kitajski milijarder in ustanovitelj skupine Evergrande Group Hui Ka Yan je v izjavi za borzo dejal, da se bo podjetje po propadu posla »po najboljših močeh pogajalo z upniki o obnovi ali podaljšanju svojih posojil ali drugih alternativnih dogovorih,« navaja BBC. »Ni zagotovila, da bo skupina lahko izpolnila svoje finančne obveznosti iz ustreznih finančnih dokumentov in drugih pogodb,« je še dodal.

image_alt
Kitajski Evergrande pustil posledice na svetovnih finančnih trgih

V zadnjih tednih je imela skupina Evergrande težave s plačili vlagateljem. Zadolženi nepremičninski velikan naj bi septembra dvakrat zamudil s plačili obresti tujim vlagateljem. BBC pojasnjuje, da je podjetje sprejelo ukrepe za zbiranje denarja, ki ga dolguje strankam, vlagateljem in dobaviteljem.

Več iz rubrike