Začetek konca avtomobilov na bencinski pogon!

Kalifornija je prva (zvezdna) država, ki bo ukinila motorje z notranjim izgorevanjem
Fotografija: Promet je glavni vir emisij toplogrednih plinov, ki segrevajo planet. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Promet je glavni vir emisij toplogrednih plinov, ki segrevajo planet. FOTO: Delo

V Kaliforniji so v četrtek glasovali o uvedbi obsežnega načrta za omejitev in končno prepoved prodaje avtomobilov na bencinski pogon, kar je guverner države označil za začetek konca motorja z notranjim izgorevanjem.

Nova politika, ki je bila podrobno predstavljena v sredo zjutraj na novinarski konferenci, naj bi po pričakovanjih pospešila globalni prehod na električna vozila. Kalifornija nima le največjega avtomobilska trga v Združenih državah, temveč ji pri določanju lastnih standardov emisij avtomobilov sledi tudi več kot ducat drugih držav.

Če bodo te države sledile, in pričakuje se, da jih bo večina sprejela podobna pravila, bodo omejitve veljale za približno tretjino ameriškega avtomobilskega trga.

"To je ogromno," je dejala Margo Oge, strokovnjakinja za električna vozila, ki je v času predsednikov Billa Clintona, Georgea W. Busha in Baracka Obame vodila program Agencije za varstvo okolja za emisije v prometu. Ko bodo tudi druge države uvedle svoje različice teh politik, "bodo spodbujale trg in inovacije," je dejala.

Če bodo te države sledile, in pričakuje se, da jih bo večina sprejela podobna pravila, bodo omejitve veljale za približno tretjino ameriškega avtomobilskega trga FOTO: Hočevar Uroš
Če bodo te države sledile, in pričakuje se, da jih bo večina sprejela podobna pravila, bodo omejitve veljale za približno tretjino ameriškega avtomobilskega trga FOTO: Hočevar Uroš

Pravilo, ki ga je izdal kalifornijski odbor za zračne vire, bo zahtevalo, da vsi novi avtomobili, prodani v tej državi do leta 2035, ne bodo vsebovali emisij toplogrednih plinov, kot je ogljikov dioksid. Pravilnik določa tudi vmesne cilje, ki zahtevajo, da 35 odstotkov novih osebnih vozil, prodanih do leta 2026, ne povzroča nobenih emisij. Do leta 2030 bo ta zahteva narasla na 68 odstotkov.

image_alt
Znanstveniki jedrske odpadke spremenili v diamantne baterije

Promet je glavni vir emisij toplogrednih plinov, ki segrevajo planet.

Gavin Newsom, guverner Kalifornije, je novo pravilo označil za "enega najpomembnejših korakov k odpravi izpušnih plinov, kot jih poznamo. Naši otroci se bodo obnašali, kot da gre za vrtljivi telefon ali preklapljanje kanala na televiziji," je v intervjuju dejal guverner Newsom.

John Bozzella, predsednik združenja Alliance for Automotive Innovation, ki zastopa velike ameriške in tuje proizvajalce avtomobilov, je dejal, da si proizvajalci avtomobilov želijo več električnih vozil na cestah, vendar bi bilo kalifornijskim predpisom slediti "izjemno težko".

FOTO: Igor Zaplatil/DELO
FOTO: Igor Zaplatil/DELO

"Ali so te zahteve realne ali dosegljive, je neposredno povezano z zunanjimi dejavniki, kot so inflacija, infrastruktura za polnjenje in gorivo, dobavne verige, delovna sila, razpoložljivost in cene kritičnih mineralov ter stalno pomanjkanje polprevodnikov," je Bozzella sporočil po elektronski pošti.

image_alt
Hrvaška znižala ceno bencina

Kalifornijska prepoved prihaja v času, ko cene bencina še naprej padajo in so se ta teden znižale na nacionalno povprečje 3,90 dolarja za galono. Kljub temu je Newsom dejal, da je dejstvo, da so se cene po ruski invaziji na Ukrajino dvignile, poudarilo nujnost "prehoda od naftnih diktatorjev in odvisnosti od naftnih trgov".

Več iz rubrike