Za selitev v vasico na jugu Italije vam plačajo 28.000 evrov

Če se preselite v katero od vasic na jugu Italije, so vam lokalne oblasti pripravljene plačati znesek v višini do 28.000 evrov.
Fotografija: Kalabrija, Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Kalabrija, Foto: Getty Images

Številna območja po svetu se srečujejo s problematiko upada prebivalstva. Vedno več ljudi se seli v večja mesta, kjer si zaradi bližine delovnega mesta lažje uredijo življenje. Po drugi strani podeželska območja in manjša mesta vse bolj samevajo.

Lokalne oblasti takih krajev iščejo nove in nove načine, da bi zadržale prebivalce oziroma privabile nove. Eno takih območij je tudi regija Kalabrija, ki se nahaja na južnem delu Italije, navaja CNN.

Vsaka od vasic ima približno 2000 prebivalcev. Lokalne oblasti si prizadevajo, da bi se začel trend obračati navzgor in da bi območja znova zaživela. Vsi, ki bi se bili pripravljeni preseliti v eno od vasic Kalabrije in bodo v postopku prijave izbrani, bodo prejeli znesek do 28.000 evrov.
image_alt
Gorenjska bogatejša za novo turistično ponudbo

Seveda zneska zainteresirani priseljenci ne bodo dobili kar tako. Ob prejemu vsote se bodo zavezali k ustanovitvi malega podjetja ali k prevzemu vodenja obstoječih dejavnosti, ko so pomembna za delovanje krajev.

Kandidati bodo morali v izbrani italijanski vasici prijaviti stalno bivališče, na selitev pa bodo morali biti pripravljeni najkasneje 90 dni po odobritvi prijave. Obravnavane bodo zgolj prijave kandidatov starih 40 let ali manj.
 

»Cilj je spodbuditi lokalno gospodarstvo in vdahniti novo življenje majhnih skupnostim«


Gianluca Gallo, regionalni svetnik, je za CNN povedal, da bo mesečni dohodek izbranih kandidatov znašal približno 900 evrov na mesec. Prejemali ga bodo dve do tri leta. Znesek bo možno podeliti tudi v obliki enkratnega financiranja, če ga bo posameznik uporabil za zagon nove dejavnosti. Lokalne oblasti dajejo prednost dejavnostim, kot so prenočitve, restavracija, bar, kmetijstvo ali trgovina. Te naj bi v največji meri pripomogle k razvoju območja.

»Cilj je spodbuditi lokalno gospodarstvo in vdahniti novo življenje majhnim skupnostim. Povpraševanje po delovnih mestih želimo prilagoditi ponudbi. Prebivalce krajev smo zato prosili, da povedo, kakšne strokovnjake bi potrebovali, da bi lahko pritegnili take delavce,« je obrazložil Gallo.
Albidona, Italija, Foto: Shutterstock
Albidona, Italija, Foto: Shutterstock

Med kraji Kalabrije, ki si želijo povečati število prebivalcev, so tudi:

Civita: Nahaja se na skalni pečini v narodnem parku Pollino. Skupnost so v 14. stoletju ustanovili Albanci, ki so bežali iz turškega imperija. Kraj ima zgolj 1000 prebivalcev. Med starimi hišami so speljane ozke ulice z dimniki, ki so nekoliko strašljivega videza.

Aieta: Vasica se nahaja v bližini plaž Maratea in Praia a Mare. Gre za majhen, a eleganten, kraj. Renesančne palače ponujajo pogled na Toskano v Kalabriji. Sprehajalne poti vodijo do bližnjih vasic Papasidero, Laino Borgo in Laino castello.

Bova: Legenda pravi, da je to vas na hribu, kjer se je včasih padlo govedo, zgradila armenska kraljica. Ime Bova naj bi izhajalo iz italijanskega poimenovanja za govedo oziroma vola – »bue«. Očarljiva pokrajina v bližini Sicilije je znana kot regijski naravni balkon. Na območju se odvijajo festivali etnične glasbe, bizantinska velikonočna zabava in slikovit karneval.
image_alt
Banka pomotoma nakazala milijon; denar zapravil in pristal v zaporu

Albidona: Območje se nahaja na nadmorski višini 850 metrov, kjer se razrašča borov gozd, možen pa je tudi dostop do prijetne plaže. Vas je lepo urejena. Zaznamujejo jo grobo tlakovane ulice. Lokalna pot nas popelje mimo starih vodnjakov, ki so zarezani v skalnata tla. Nekoč so jih uporabljali za pridelavo vina.

Ponudba za selitev v italijanske vasice je vsekakor lahko mamljiva za tiste, ki iščejo nove priložnosti, so odprti za takojšnjo selitev v nove kraje in so pripravljeni razvijati kreativne ideje, s katerimi bi lahko območjem vlili novo življenje.
 

Več iz rubrike