Z rebalansom največja rast sredstev ministrstva za finance

Predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, ki ga je vlada sprejela v nedeljo, prinaša za tri milijarde evrov večjo porabo od načrtovane, od tega se največ dodatnih sredstev namenja finančnemu ministrstvu.
Fotografija: Ministrstvo za finance. FOTO: Eržen Jure/Delo
Odpri galerijo
Ministrstvo za finance. FOTO: Eržen Jure/Delo

Rebalans je potreben zaradi nepričakovanih izdatkov za blaženje posledic epidemije covida-19, ki je bila v Sloveniji razglašena od sredine marca do konca maja.

Vlada je izvajanje proračuna za vse neposredne proračunske uporabnike začasno zadržala že marca, da mora najpozneje do 1. septembra v obravnavo v DZ posredovati predlog rebalansa, pa ji nalaga zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju iz letošnjega marca. Z njim je ravno zaradi spopadanja s posledicami epidemije dobila široka pooblastila pri upravljanju z državnim proračunom.Pred nekaj več kot mesecem dni je ministrstvom naložila pripravo ukrepov za omejitev rasti oziroma znižanje izdatkov, predvsem v smeri odložitve izdatkov, ki niso nujni. Na tej podlagi je zdaj pripravila predlog rebalansa in ga danes posredovala v obravnavo poslancem.

Z njim se zgornja meja dovoljenih izdatkov državnega proračuna v letu 2020 zvišuje z 10,36 milijarde evrov na 13,39 milijarde evrov.

FOTO: Vukelič Ljubo
FOTO: Vukelič Ljubo
Od tega je 2,6 milijarde evrov namenjenih za financiranje sprejetih ukrepov za blaženje posledic epidemije, pol milijarde evrov pa gre po oceni na račun posrednih učinkov epidemije, je v obrazložitvi predloga rebalansa zapisala vlada ter spomnila na povečanje nadomestil brezposelnim, kritje izpada prihodkov oz. povečanja odhodkov za oba sklada socialnega zavarovanja, stroške obresti iz zadolževanja ter investicije za podporo zagonu gospodarstva.

Skladno s tem se najbolj povečuje poraba ministrstva za finance: za 2,1 milijarde evrov na 4,6 milijarde evrov. Opazna je tudi rast odhodkov ministrstva za delo (za 593,8 milijona evrov), ministrstva za zdravje (za 140,4 milijona evrov) ter ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (139,3 milijona evrov).

Sredstva se povečujejo tudi večini preostalih ministrstev, izjema so ministrstvo za obrambo (-30,6 milijona evrov), ministrstvo za kulturo (-8,3 milijona evrov), ministrstvo za javno upravo (-7,7 milijona evrov) ter ministrstvo za pravosodje (-145.000 evrov).

Več iz rubrike