Z milijardno pobudo proti krčenju gozdov

Tropski deževni gozd se je lansko leto zmanjšal za več kot 40.000 kvadratnih kilometrov.
Fotografija: Zaustavitev krčenja pragozda je ključno za zmanjšanje ogljikovih emisij. Foto: RICKEY ROGERS/REUTERS Pictures
Odpri galerijo
Zaustavitev krčenja pragozda je ključno za zmanjšanje ogljikovih emisij. Foto: RICKEY ROGERS/REUTERS Pictures

Študija, ki jo je izvedla organizacija Global Forest Watch, je ugotovila, da je bilo lansko leto za 12 odstotkov večje krčenje tropskega pragozda, kot leta 2019. Glavni krivec za tolikšno zmanjšanje so požari in izsekavanje.
 

Krčenje gozdov vpliva na klimatske spremembe


Tropski gozdovi varujejo zemljo pred naraščanjem ogljikovega dioksida. Poleg tega uravnavajo svetovni vodni krog in ugodno vplivajo na vremenske vzorce. Če želimo zaščititi podnebje in ohraniti biotsko raznovrstnost, se mora krčenje gozdov končati.
image_alt
Prehod na zeleno energijo cene kovin potisnil do rekorda

Koalicija LEAF bo zagotovila milijardo za financiranje tropskih držav


Vlade in svetovna podjetja so v okviru koalicije LEAF združili moči. Nova javno-zasebna pobuda naj bi državam, ki varujejo svoje tropske gozdove, zagotovila milijardo dolarjev financiranja. Vlade Norveške, ZDA in Združenega kraljestva bodo sodelovale z velikimi podjetji, kot so Amazon, Nestle, Bayer, GSK, Salesforce, McKinsey in še nekaj drugih. Skupaj bodo podprli ukrepe za zmanjšanje emisij in posledično proti krčenju gozdov. Pobuda bo podpirala trajnostni razvoj, hkrati pa bo pomagala milijardam ljudi, ki so odvisni od tropskih gozdov.
 

Cilj je omejiti globalno segrevanje


Pariški sporazum, ki je bil sprejet konec leta 2015, je dogovor med skoraj 200 državami po celem svetu, da si bodo prizadevale omejiti dvigovanje globalnega segrevanja. Cilj je globalno segrevanje omejiti na 1,5 stopinje, za uresničitev pa je nujna zaustavitev krčenja tropskih gozdov.
Lansko leto je bilo krčenje gozdov za 12 odstotkov večje kot prejšnje leto. Foto: Paulo Whitaker / Reuters
Lansko leto je bilo krčenje gozdov za 12 odstotkov večje kot prejšnje leto. Foto: Paulo Whitaker / Reuters

Leta 2020 v ozračje več kot 2,6 milijarde ton ogljikovega dioksida


Tropski gozdovi absorbirajo ogljik iz ozračja, zato krčenje gozdov predstavlja resno grožnjo. Drevesa in zemlja naj bi vsrkali tretjino emisij, ki se proizvedejo v celem letu, od tega so največji rezervoar prav tropski gozdovi. Po poročanju organizacije Global Forest Watch se je leta 2020 zaradi uničenja tropskih gozdov, v ozračje sprostilo več kot 2,6 milijarde ton ogljikovih emisij. Kar je enako izpustu 570 milijonov vozil na leto. Zmanjšanje pragozda pomeni zmanjšano absorpcijo ogljikovega dioksida, kar vpliva na podnebne spremembe.
 

LEAF velik korak je naprej


Strokovnjaki pravijo, da je koalicija LEAF velik korak naprej, da se preskrbijo države, ki si prizadevajo zaščititi in obnoviti svoje gozdove. Njen namen je pooblastiti subtropske in tropske države, da pospešijo zaustavitev krčenja gozdov. Hkrati pa koalicija državam pomaga doseči nacionalno določene prispevke po Pariškem sporazumu.
image_alt
Hrvaške eko superge poneslo na sam vrh v svetovnem merilu

Seznam vseh držav bo znan konec leta


Ko država zmanjša krčenje ali obnovi gozdove, se preveri vsebnost emisij v skladu s standardom ART/TREES. Nato se izvedejo plačila, ki so v skladu z najboljšo prakso upravljanja skladov. To državi omogoči, da določi smer za trajnostni gospodarski razvoj, ki ohranja gozdove. Ameriška neprofitna organizacija Emergent bo upravni koordinator LEAFa, ki bo zagotovil platformo za olajšanje transakcij. Končni seznam vseh sodelujočih držav in podjetij bo objavljen do konca leta 2021, ko bodo tropske države podpisale sporazum o zmanjšanju emisij.
Jeff Bezos upa, da bodo skupaj s tropskkimi državami dosegli cilj do leta 2030. Foto: GUS RUELAS/Reuters
Jeff Bezos upa, da bodo skupaj s tropskkimi državami dosegli cilj do leta 2030. Foto: GUS RUELAS/Reuters

Tropske države in velika podjetja se sodelovanja veselijo


Podpredsednik Gvajane, Bharrat Jagdeo je dejal, da bo pobuda tropskim državam omogočila nove priložnosti, zato so pripravljeni sodelovati s koalicijo LEAF. Tudi velika podjetja pozdravljajo pobudo. Jeff Bezos, soustanovitelj podjetja Amazon, upa, da bodo države in podjetja, ki se borijo za skupni cilj, lahko zaustavili krčenje gozdov do leta 2030.

Več iz rubrike