Wesak

Wesak dan je sveti dan za budiste ter največji duhovni praznik sploh. To je dan, ki ga častijo budisti po vsem svetu.
Fotografija: Wesak dan je sveti dan za budiste ter največji duhovni praznik sploh. Foto: Edgar Su/Reuters
Odpri galerijo
Wesak dan je sveti dan za budiste ter največji duhovni praznik sploh. Foto: Edgar Su/Reuters

Wesak dan je sveti dan za budiste ter največji duhovni praznik sploh. Pravzaprav velja za najsvetejši dan v budističnem koledarju. Budin rojstni dan se praznuje vsako leto na nedeljo, ki je najbližja polni luni v maju in letos bo polna v ponedeljek, 16.5. Hkrati gre tudi za najmočnejšo polno luno v letu.

image_alt
Rešimo prst, da bomo rešili življenje

To je dan, ki ga častijo budisti po vsem svetu, čeprav se natančen datum lahko razlikuje od države do države.

Zgodovinski pogled Wesaka

Poleg tega, da je letni čas, ko budistični templji prikazujejo čudovit prikaz luči, je to tudi čas, ko budisti cel sveti dan v templjih meditirajo, prepevajo molitve in darujejo miloščino budističnim menihom.

Primer praznovanja v templju na dan Wesak je tempelj Vihara v Brickfieldsu v Kuala Lumpurju. Praznovanja se začnejo ob sončnem vzhodu, ko se bhakte zberejo v templjih in meditirajo. Zvečer poteka procesija s svečami od templja do mesta Kuala Lumpur. Na poti procesije, ki jo vodi okrašen plovec s kipom Bude, se vrsti na tisoče budistov in gledalcev.

Po vrnitvi procesije v tempelj se opravi posebna služba blagoslova na prostem in pridiga o pomenu dneva Wesak. Tradicionalno menihi v žafranovih oblačilih preživijo preostanek noči s predano meditacijo, petjem in molitvijo Gospodu Budi.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Če povzamemo, Wesak je pomemben, ker označuje tri ključne dogodke v življenju Gospoda Gautame Bude - njegov rojstni dan, razsvetljenje in njegov dosežek Nirvane. Čeprav privrženci budizma že stoletja praznujejo budistične praznike, je bila odločitev, da se Wesak praznuje kot Budin rojstni dan, sprejeta šele na prvi konferenci Svetovnega združenja budistov, ki je potekala na Šrilanki leta 1950.

Ime Vesak izhaja iz palijskega izraza vesākha ali sanskrtski vaiśākha za lunarni mesec Vaisakha, ki velja za mesec Budinega rojstva. V budističnih tradicijah Mahayane je praznik znan po svojem sanskrtskem imenu (Vaiśākha) in njegovih izpeljanih različicah.

Budovi nauki

Buda sam ni nič zapisal. Njegovo učenje so zapisali njegovi učenci v obliki štirih plemenitih resnic - o trpljenju, o izvoru trpljenja, o koncu trpljenja - razsvetljenju ter o poti do razsvetljenja. Zapisi njegovih govorov imajo kar sedemkratni obseg Biblije.

V čast Wesaka nanizajmo nekaj njegovih najpomembnejših naukov:

1. Vaše misli postanejo besede in vaše besede imajo moč zdraviti ali povzročiti škodo. Izbira je vaša. Besede lahko povzročijo škodo ali zdravijo. Ko so besede resnične in hkrati prijazne, lahko spreminjajo svet. Vsaka beseda, ki jo izrečemo, bi morala biti skrbno izbrana. Ne boste kaznovani za svojo jezo, kaznovani boste s svojo jezo. Vse nepravilnosti nastanejo v umu. Če je um preobražen - ali lahko potem obstajajo nepravilnosti v njem? Misli nas oblikujejo, postanemo to, kar mislimo. Ko je um čist, nam radost sledi kot senca, ki nas nikoli ne zapusti.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

2. Dovolj je za vse - vaša sreča se ne bo zmanjšala, če jo boste delili. Tisoče sveč se lahko prižge z eno samo svečo, pa zato življenje sveče ne bo krajše.

3. Če želite živeti polno, se morate rešiti strahu. Skrivnost obstoja je, da ne premore strahu.

4. Resnica se bo vedno izkazala. Verjemite v svojo lastno resnico. Tri stvari ne morejo biti dolgo skrite: Sonce, Luna in Resnica. Ničesar ne verjemite, ne glede na to, kje ste prebrali ali kdo je to rekel - tudi če sem jaz to rekel - dokler se ne sklada z vašim razmišljanjem in z vašim zdravim razumom. Ko boste z opazovanjem in analizo ugotovili, da se vse sklada z razumom in ugodno vpliva na dobro ter koristi enega in hkrati vsega, potem to sprejmite in živite v skladu s tem.

5. Zaslužite si ljubezen drugih, vendar je najpomembnejše ljubiti samega sebe. V celem vesolju ne boš našel osebe, ki bi bila bolj potrebna tvoje ljubezni in naklonjenosti, kot jo ti sam.

image_alt
Kaj imata skupnega romantika in zaposlitveni proces?

6. Vsi iščemo duhovno življenje, ki hrani našo dušo in nam omogoča rast. Tako kot sveča ne more goreti brez ognja, človek ne more živeti brez duhovnega življenja. Pot ni na nebu. Pot je v srcu. Bolje je premagati sebe, kot zmagati v tisoč bitkah.

7. Mir je odgovor, ki lahko pride le iz notranjosti. Mir prihaja iz znotraj. Ne išči ga zunaj. Boljše od tisočih besed je ena sama, ki prinese mir. Tisti, ki je brez užaljenih misli, je zagotovo našel mir.

8. Modro izbirajte svoje prijatelje. Neiskrenega in zlega prijatelja bi se moral bolj bati kot divje zveri - divja zver lahko rani tvoje telo, medtem ko nepravi prijatelj lahko poškoduje tvoj um. Dobrega prijatelja, ki opozarja na napake in pomanjkljivosti in graja zlo, je potrebno spoštovati kot največji skriti zaklad.

9. Vsi smo eno. Pozabite na nalepke. Na nebu ni razlik med vzhodom in zahodom, ljudje ustvarjajo razlike v lastnih glavah in potem verjamejo, da so resnične. Enost se lahko pokaže le v dualnosti. Enost sama in ideja o enosti sta že dva. Tisti, ki izkusi enost življenja, vidi svoj lasten Jaz v vseh bitjih in vsa bitja v svojem lastnem Jazu. Na vse gleda nepristransko.

10. Sreča ni cilj - to je vaše potovanje. Uživajte v njem. Ni poti do sreče: sreča je pot. Vrč napolni po kapljicah. Bolje je potovati kot prispeti.

Naj se zgodi, kot se mora!

image_alt
Zakaj lažemo?

Več iz rubrike