Novosti, ki jih je Apple predstavil na virtualnem dogodku

Apple je na svojem virtualnem dogodku 'California streaming' predstavil kar nekaj novosti.
Fotografija: Applov logo, New York, ZDA, 4. maj 2016. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Applov logo, New York, ZDA, 4. maj 2016. Foto: Shutterstock

Tehnološki velikan je organiziral včeraj, 14. septembra, dogodek na daljavo, ki ga je prenašal v živo iz Applovega parka v Kaliforniji. Na dogodku je predstavil nekatere nove produkte in posodobitve. Applovi navdušenci so tako dobili novega iPhona oziroma kar štiri, nova iPada in prenovljeno uro Apple Watch.
 

iPad

 
Novi iPad poganja A13 Bionic čip, ki ga je Apple prvič predstavil leta 2019 z iPhonom 11. Po navedbah Appla je v primerjavi s prejšnjo generacijo za 20 odstotkov hitrejši na vseh področjih. Ločljivost kamere se je z osmih megapikslov povečala na 12 megapikslov, objektiv pa je ultra širokokotni.
 
Pohvali se lahko tudi z novo funkcijo Center Stage, ki samodejno uravnava video sprednje kamere in ohrani obraz uporabnika v središču posnetka, medtem ko se premika po prostoru. Cena za novega i Pada je 280 evrov oziroma 250 evrov za šole, naročila naj bi Apple že sprejemal.
Tim Cook, izvršni direktor podjetja Apple. Foto: John Gress / Reuters
Tim Cook, izvršni direktor podjetja Apple. Foto: John Gress / Reuters

iPad mini

 
Novi iPad mini je prenovljen. Odlikujejo ga tanjši in bolj zaobljenimi robovi. Zaslon se je s 7,9-inčnega povečal na 8,3-inčnega, medtem ko je velikost naprave ostala enaka. Procesor (CPU) je za 40 odstotkov hitrejši, grafični procesor (GPU) pa kar za 80 odstotkov. Na voljo bo tudi model, ki bo povezljiv z omrežjem 5G.
 
iPad mini ima precej izboljšano zadnjo kamero z 12 MP in bliskavico True Tone, sprednja kamera pa je tako kot pri standardnem iPadu dobila 12 MP ultra širokokotno lečo in podporo za funkcijo Center Stage. Cena se začne pri 420 evrih.
image_alt
Inovacija, ki bo popestrila vožnjo z električnim kolesom

Apple Watch Series 7

 
Zaradi manjših robov se je Applov zaslon povečal za 20 odstotkov. Da bi izkoristili prednosti večjega zaslona, so gumbi v uporabniškem vmesniku večji. Apple trdi, da ima najmočnejši oziroma na razpoke najbolj odporen zaslon do sedaj, sicer pa je to prva ura Apple Watch, ki ima certifikat IP6X za zaščito pred prahom.
 
»Posodobljena arhitektura polnjenja« in nov polnilnik USB-C omogočata 33 odstotkov hitrejše polnjenje. Cena serije 7 se bo začela pri 340 evrih in bo na voljo pozneje jeseni.
Steve Jobs, ustanovitelj Appla. Foto: Kimberly White / Reuters<br />
 
Steve Jobs, ustanovitelj Appla. Foto: Kimberly White / Reuters
 

iPhone 13 in iPhone 13 mini

 
Oba poganja nov Applov čip A15 Bionic, ki ima šestjedrni CPU procesor (dve visoko zmogljivi jedri in štiri visoko učinkovita), štirijedrni grafični procesor (GPU) in velike izboljšave 'nevronskega' procesorja NPU, ki ga Apple uporablja za strojno učenje v napravi.
 
Sprednja stran s keramično zaščito naj bi bila po navedbah Appla trša od stekla kateregakoli drugega pametnega telefona. Ima certifikat IP68 za vodoodpornost in 28 odstotkov svetlejši zaslon. iPhone 13 ima 6,1-inčni zaslon, iPhone 13 mini pa 5,4-inčnega.
 
Model s 64 GB je šel dokončno iz prodaje, osnovni modeli pa bodo na voljo s 128 GB prostora za shranjevanje podatkov. Apple pravi, da se je življenjska doba baterije iPhona 13 mini izboljšala za uro in pol, baterija iPhona 13 pa bo z enim polnjenjem pridobila dve uri in pol več. Cena iPhona 13 se bo začela pri 680 evrih, cena iPhona 13 mini pa pri 590 evrih.
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

iPhone 13 Pro in Pro Max

 
Oba modela imata novo keramično zaščito na sprednji strani in nadgradnjo na čip A15 Bionic, toda tu s petjedrnim grafičnim procesorjem (GPU). Zaslon ima frekvenco osveževanja do 120 hz za izjemno gladko premikanje oziroma drsanje.
 
Na zadnji strani imata tri kamere, teleobjektiv s trikratno optično povečavo, ultra širokokotno in širokokotno lečo. Nočni način bo omogočen na vseh treh kamerah, vključno s teleobjektivom, ki ga prej ni podpiral.
 
iPhone 13 Pro ima 6,1-inčni zaslon, Pro Max pa 6,7-inčnega. Za tiste, ki jim prostora za shranjevanje vedno zmanjka, bo Apple predstavil modele s kapaciteto 1 TB.  Cena za Pro se začne pri 850 evrih, za Pro Max pa pri 890 evrih.
 

Druge novosti

 
Operacijski sistem iOS 15 bo 'odpremljen' v ponedeljek, 20. septembra.
 
image_alt
BMW predstavil novo e-kolo in električno motorno kolo

Applova storitev Fitness Plus se uvaja v 15 novih državah, med drugim v Avstriji, Braziliji, Franciji, Nemčiji, Kolumbiji, Mehiki, Rusiji in Franciji. Vadba bo v angleščini, omogočeni pa bodo podnaslovi v šestih drugih jezikih. Uvedli bodo tudi skupinske vadbe, ki jih je mogoče začeti iz iMessage ali FaceTime. Te bodo omogočale večopravilnost obeskov in vadbe.
 
Applova denarnica MagSafe bo sedaj prikazala svojo zadnjo znano lokacijo prek aplikacije Find My, v primeru če se denarnica loči od telefona.
 

Več iz rubrike