Vodja ZN poziva talibane k spoštovanju pravic žensk in otrok

Antonio Guterres je mednarodno skupnost pozval tudi k sprostitvi zamrznjenih afganistanskih sredstev, saj se humanitarna katastrofa poglablja.
Fotografija: Predstavniki talibanov, Oslo, Norveška, 25. januar 2022. Foto: NTB / Stian Lysberg Solum / Reuters
Odpri galerijo
Predstavniki talibanov, Oslo, Norveška, 25. januar 2022. Foto: NTB / Stian Lysberg Solum / Reuters

Talibani morajo spoštovati osnovne človekove pravice žensk in otrok, je včeraj, 26. januarja, dejal vodja Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres. Po poročanju britanskega časnika je prav tako pozval mednarodno skupnost, naj sprosti zamrznjeno afganistansko pomoč, da se prepreči, da bi družine prodajale svoje otroke za nakup hrane.

Talibani naj izkoristijo ta trenutek

Generalni sekretar Guterres je 26. januarja na zasedanju Varnostnega sveta ZN opozoril, da »Afganistan visi na nitki«, saj se milijoni obubožanih državljanov borijo za preživetje v vse slabših humanitarnih razmerah, povzema The Guardian. »Talibane pozivamo, naj izkoristijo ta trenutek ter si pridobijo mednarodno zaupanje in dobro voljo s priznavanjem in spoštovanjem osnovnih človekovih pravic, ki pripadajo vsaki deklici in ženski.«

Vodja Združenih narodov Antonio Guterres. Foto: Mohamed Azakir / Reuters
Vodja Združenih narodov Antonio Guterres. Foto: Mohamed Azakir / Reuters

Izrazil je zaskrbljenost zaradi nedavnih poročil o samovoljnih aretacijah in ugrabitvah aktivistk: »Odločno pozivam k njihovi izpustitvi.« Hkrati je mednarodno skupnost pozval, naj okrepi podporo afganistanskemu ljudstvu, tudi tako, da v Washingtonu sprosti sredstva pomoči, ki jih Svetovna banka in ameriška vlada še vedno zadržujeta.

image_alt
Talibanom pustili več milijard dolarjev vredno vojaško opremo

Več kot polovica Afganistancev se sooča z »izjemno stopnjo lakote«, je dejal Guterres in dodal, da »nekatere družine prodajajo svoje otroke, da bi si kupile hrano«. Kitajski veleposlanik pri ZN Zhang Jun je omenil primer ženske, ki je »prodala svoji dve hčeri in ledvico«, da bi nahranila svojo družino. »To je človeška tragedija,« je dejal in posredno pozval Washington, naj odpravi »enostranske sankcije« in sprosti zamrznitev afganistanskega premoženja.

Pozivi k sprostitvam sankcij

Odposlanka ZN v Afganistanu Deborah Lyons je Svetu prek video povezave sporočila, da ZN še naprej pozivajo k sprostitvi sankcij, ki stiskajo gospodarstvo in preprečujejo popolno zagotavljanje osnovnih storitev, navaja The Guardian.

Skupina žensk v burkah in član talibanov na motorju. Foto: Jorge Silva / Reuters
Skupina žensk v burkah in član talibanov na motorju. Foto: Jorge Silva / Reuters

Guterres je dejal, da morajo mednarodne agencije za pomoč in donatorji »z večjo likvidnostjo« spodbuditi afganistansko gospodarstvo. Vključno z 1,2 milijarde dolarjev oziroma 1,07 milijarde evrov iz sklada za obnovo Afganistana, ki ga upravlja Svetovna banka in je zamrznjen, odkar so avgusta lani po odhodu ameriških sil oblast prevzeli talibani.

»Brez ukrepanja bodo izgubljena življenja, obup in ekstremizem pa se bosta povečevala,« je dejal vodja ZN. Predstavniki talibanov so se nedavno v Oslu sicer pogovarjali z zahodnimi silami o reševanju humanitarne krize, pri čemer so zahodni diplomati humanitarno pomoč Afganistanu povezali z izboljšanjem človekovih pravic.

image_alt
Afganistan: Bo Kitajski uspelo, kjer je ZDA spodletelo?

Na sredinem zasedanju 15-članskega organa, ki ga je vodil norveški premier Jonas Gahr Støre, katerega država trenutno predseduje varnostnemu svetu, so skušali pojasniti mandat politične misije ZN v Afganistanu. Mandat se izteče 17. marca in ga je treba ponovno pregledati, da bi upoštevali vrnitev talibanov na oblast.

Več iz rubrike