Visoka napetost: Se Švedi podajajo v vojno z Rusi?

Po hladni vojni so Švedi »upokojili« svojo vojsko, vendar jih ruske aktivnosti v Baltskem morju silijo v najvišjo pripravljenost.
Fotografija: Švedske oborožene sile patruljirajo v vasi na Gotlandu zaradi zaskrbljenosti ruskih vpadov. FOTO: Bezhav Mahmoud / AFP
Odpri galerijo
Švedske oborožene sile patruljirajo v vasi na Gotlandu zaradi zaskrbljenosti ruskih vpadov. FOTO: Bezhav Mahmoud / AFP

Švedska bo v prihodnjih petih letih povečala vojaške izdatke za približno 40 odstotkov in podvojila število ljudi, ki so vpoklicani v njene oborožene sile, saj želi okrepiti obrambo zaradi naraščajočih napetosti z Rusijo, je sporočila vlada.
 
Država, ki ni članica Nata, vendar ima tesne vezi z zavezništvom, je po hladni vojni razredčila svoje vojaške sile, da bi prihranila denar.
 
»Imamo situacijo, ko je ruska stran pripravljena uporabiti vojaška sredstva za doseganje političnih ciljev,« je konec tedna novinarjem dejal obrambni minister Peter Hultqvist. »Na podlagi tega se soočamo z novo geopolitično varnostno grožnjo«. Dodal je, da bi novi predlogi pomenili povečanje vojaškega proračuna za 27,5 milijarde švedskih kron (2,65 milijarde evrov) do leta 2025.


Povečana ruska aktivnost v regiji Baltskega morja je Švedsko prisilila v hiter program oborožitve, vključno z nakupom raket Patriot iz ZDA.
 
Prejšnji mesec je Stockholm protestiral proti Moskvi, potem ko sta dve vojaški ladji brez dovoljenja vstopili v njene teritorialne vode in se že večkrat pritoževal nad ruskimi vojaškimi letali, ki kršijo švedski zračni prostor.
 
Švedski vojaki pred kraljevo palačo v Stockholmu na Švedskem. FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch
Švedski vojaki pred kraljevo palačo v Stockholmu na Švedskem. FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch
Vlada je sporočila, da se bo vojaški proračun povečal med letoma 2021 in 2025, financirala pa bo razširitev vojaškega osebja s 60.000 na približno 90.000 ljudi, vključno z novo mehanizirano brigado s posodobljeno artilerijo.
 
Mornarica bo dobila dodatno podmornico, s čimer bo število povečala na pet, flota korvet bo posodobljena, vojska in zračne sile pa bodo dobile nadgrajene orožne sisteme.
 
Švedska je sicer leta 2010 ukinila obvezno služenje vojaškega roka, a ga je leta 2017 ponovno uvedla za omejeno število moških in žensk.

Več iz rubrike

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.

Slovenska senatorka brani ameriške medije pred tehnološkimi velikani

ZDA pripravljajo zakonodajo, po zgledu avstralske, ki bo omejila tržno premoč Googla in Facebooka.

Zgodovina potrjuje: spet je čas za naložbo v plemenite kovine

Naložba v plemenite kovine v času krize zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti. Z naraščanjem inflacije namreč denar izgublja vrednost.