VIDEO anketa: Korporacije so zveri, dinozavri, celo ranjeni sloni

Udeležence konference KorpoStart smo vprašali, kaj si po njihovem mnenju Slovenci mislijo o korporacijah. Zanimivo je, da nas korporacije še najbolj spominjajo na živali.
Fotografija: Unsplash
Odpri galerijo
Unsplash

V okviru projekta KorpoStart je na Gospodarski zbornici Slovenije potekala konferenca na temo povezovanja zagonskih podjetji in korporacij. Nekaj udeležencev na konferenci smo vprašali, kakšno mnenje imajo o korporacijah. In odgovori? Korporacije nas, zanimivo, spominjajo predvsem na živali.Ob tej priložnosti je v Ljubljano prišel tudi Dan Tom, soavtor nagrajene mednarodne uspešnice The Corporate Startup:  

»To, da trdimo, da so velike organizacije slabe v inoviranju, je precej arogantno. Vse korporacije so dobre v inoviranju, vendar samo v postopnem inoviranju, ki pa v današnjem svetu žal ni več dovolj. Izzivi, s katerimi se korporacije soočajo in hitrost, s katero se spremembe pojavljajo, je izjemna. Predvidevanje, da lahko z linearnimi rešitvami uspemo v okolju, ki se izjemno hitro spreminja, je nerealno.«

Razlogov, da je za podjetja vlaganje virov v inovacije težko, je več.
  • Podjetja ne vejo, kje bi pravzaprav začela.
 
  • Podjetja nimajo zaposlenih primernih kadrov - ljudje, ki odlično delujejo v sistemu korporacij, so redko dobri inovatorji - ob tem, ko jih je podjetje zaposlilo, vsekakor niso preučevali njihovih raziskovalnih kompetenc.
 
  • Inoviranje lahko ob pomanjkanju podpore vrhnjega managementa izgleda kot motnja, nekaj, kar moti običajen delovni proces.
 
  • RIO ni jasen in tveganje je večje, zato se korporacije sprašujejo, ali je vredno vlagati v inovacije in se s tem odpovedati določenemu delu osnovnega posla, ki pa v tistem trenutku prinaša zagotovljen ROI.
 
  • Prav tako so bonusi in napredovanja večinoma povezana s količino dobička, ki ga nekdo ali oddelek ustvari, s čimer inoviranje postane popolnoma nepomembno.


Z avtorjem se je pogovarjala Simona Drevenšek. Intervju bo objavljen v eni izmed naslednjih številk Sveta kapitala, petkove tiskane priloge Dela. 

Več iz rubrike

aktualno

Slovenija podprla predlog za ureditev trga kriptoimetij

Evropska komisija je 24. 9. 2020 v okviru Paketa za digitalne finance, sprejela predlog uredbe o trgih kriptoimetij in spremembi Direktive (EU) 2019/1937. Slednjemu je prikimala tudi Slovenija.

aktualno

Prihaja največji sejem izobraževanja in poklicev v Sloveniji

22. in 23. januarja 2021 bo potekala že 13. Informativa, največji sejem izobraževanja in poklicev v Sloveniji.

aktualno

Slovenska pametna ptičja hišica do rekordnih 4,2 milijona evrov

Projekt pametne ptičje hišice oziroma krmilnice Bird Buddy, za katerim stoji pretežno slovenska podjetniška ekipa, je uspešno zaključil svojo rekordno kampanjo na globalni spletni platformi za množič…

aktualno

Kim Jong Un razkril »najmočnejše orožje na svetu« in ZDA označil za…

Severna Koreja je na vojaški paradi, ki je potekala pozno v četrtek, razkrila novo orožje, med drugim tudi podmorniško balistično raketo, ki jo je poimenovala »najmočnejše orožje na svetu«…

Komentarji: