Veljavnost turističnih bonov po vsej verjetnosti podaljšana

Boni 21 so prebivalcem Slovenije na voljo od 16. julija. Koristiti jih je mogoče v gostinski, turistični, športni in kulturni dejavnosti.
Fotografija: Izola. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Izola. Foto: Marko Feist

Poslanska skupina nepovezanih poslancev je v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o interventnih ukrepih za pomoč turizmu, s katero bi podaljšali veljavnost bonov 21 do 31. julija prihodnje leto. Kot opozarjajo poslanci, je neizkoriščena več kot polovica skupne vrednosti novih bonov oz. več kot 100 milijonov evrov.

Predlog novele, pod katero so podpisani Janja Sluga, Jurij Lep, Branislav Rajić in Igor Zorčič, ima le en namen, in sicer podaljšati veljavnost t. i. bonov 21. Te je v skladu s trenutno veljavnim zakonom mogoče koristiti do konca letošnjega leta, vlada pa ima možnost njihovo veljavnost s sklepom podaljšati za obdobje do šestih mesecev.

image_alt
Avstrijci in Nemci kopičijo premoženje

Boni 21 so prebivalcem Slovenije na voljo od 16. julija. Polnoletnim pripada bon v vrednosti 100 evrov in mladoletnim v vednosti 50 evrov. Skupna vrednost vseh bonov 21 je okoli 187 milijonov evrov. Koristiti jih je mogoče v gostinski, turistični, športni in kulturni dejavnosti.

Do 5. novembra porabljene 45 odstotkov skupne vrednosti bonov

Kot opozarjajo v poslanski skupini nepovezanih poslancev, je bilo do 5. novembra porabljene 85 milijonov evrov vrednosti teh bonov oz. 45 odstotkov skupne vrednosti. Neporabljena pa torej ostajata 102 milijona evrov oz. 55 odstotkov vrednosti bonov.

V obrazložitvi predloga poslanci med drugim opozarjajo, da je vlada doslej večkrat zavrnila možnost podaljšanja tako lanskoletnih turističnih bonov kot novih bonov 21, češ da bo večina upravičencev bone do konca leta izkoristila. Spominjajo tudi na poslabšanje epidemiološkega stanja v državi v zadnjih tednih in posledičnega zaostrovanja omejitvenih ukrepov, kar onemogoča koriščenje bonov za vrsto dejavnosti.

Zračni pogled na reko Muro. Foto: Andi Vuk / Gettyimages
Zračni pogled na reko Muro. Foto: Andi Vuk / Gettyimages

Predlagajo torej, da se veljavnost novih bonov podaljša do 31. julija 2022, vladi pa bi še naprej dopušča tudi možnost, da veljavnost bonov še enkrat podaljša za največ šest mesecev.

Vlada je sicer prav včeraj javno predstavila predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje epidemije in omilitev njenih posledic, s katerim predlaga podaljšanje veljavnosti turističnih bonov do 30. junija 2022. Te bone je vsem prebivalcem Slovenije lani prinesel tretji protikoronski zakon, in sicer za polnoletne v vrednosti 200 evrov, za mladoletne pa v vrednosti 50 evrov. Skupna vrednost teh bonov znaša 356,86 milijona evrov, mogoče pa jih je unovčiti v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom.

image_alt
Zmagovalci in poraženci v času inflacije

Kaj bo z veljavnostjo bonov 21, vlada danes ni razkrila, je pa finančni minister Andrej Šircelj spomnil, da za njihovo podaljšanje zadostuje vladni sklep.

Več iz rubrike