Vatikan: Prijeli direktorico, ki je preko družbe v Ljubljani pobrala pol milijona

Italijanska policija in Vatikan sta sporočila, da je bila v zvezi z zadnjim finančnim škandalom aretirana 39-letna Italijanka, ki je vodila podjetje v Sloveniji.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Stefano Rellandini
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Stefano Rellandini

Potem ko je pretekli teden odjeknila novica, da lovke vatikanskega finančnega škandala segajo tudi v Slovenijo, je policija v Milanu včeraj sporočila, da je prijela 39-letno Italijanko Cecilio Marogno, ki je delala za rimskokatoliškega kardinala Giovannija Angela Becciuja, ki je bil konec prejšnjega meseca odstavljen s položaja namestnika državnega tajnika.

FOTO: REUTERS/Alessandro Bianchi
FOTO: REUTERS/Alessandro Bianchi
Po poročanju Vatikana je bila Marogna aretirana na podlagi Interpolove tiralice na zahtevo Svetega sedeža. Zanesljiv vatikanski vir pa je za tiskovno agencijo Reuters povedal, da je bila Marogna osumljena »poneverbe in hujše zlorabe v sostorilstvu z drugimi«.
 
Marogna in kardinal Becciu sta sicer zanikata kakršno koli kršitev.
 
V intervjujih z italijanskimi mediji v zadnjih dneh je Marogna potrdila, da je preko svojega podjetja s sedežem v Sloveniji prejela pol milijona evrov. Kot je dejala, naj bi šel denar za njen honorar, potovanja in svetovalne storitve.

Iz dokumentov, ki so jih pridobili pri oddaji Le Iene, - kjer so tudi prvi razkrili povezavo vatikanskega finančnega škandala s Slovenijo - naj bi bilo razvidno, da je 39-letnica z vatikanskim denarjem kupovala luksuzne dobrine - čevlje, torbice, modne dodatke, pa tudi razkošen fotelj iz usnja - v butikih, kot so Prada, Moncler, Saint Laurent, Mont Blanc, Tod's in Frau.
 

Kardinal je nakazilo Marogni odobril, medtem ko je bil na poziciji v vatikanskem državnem sekretariatu, ki upravlja donacije Cerkve.
 
»Nisem ukradla niti evra,« je za italijanski časopis Domani dejala Marogna.
 
Zanikala je tudi očitke, da je kardinalova ljubica, in za časnik Corriere della Sera povedala, da je delovala kot »politična analitičarka in obveščevalka« z »mrežo odnosov v Afriki in na Bližnjem vzhodu«, da bi zaščitila predstavnike Vatikana v tujini.
 
FOTO: Media Vatican / REUTERS 
FOTO: Media Vatican / REUTERS 
72-letni kardinal Becciu je preiskovalcem dejal, da ga je Marogna ogoljufala, a je 24. septembra vseeno odstopil in razkril, da mu je to naročil sam papež Frančišek.

Odstop enega najvplivnejših kardinalov naj bi bil povezan s preiskavo v zvezi z nakupom luksuznih nepremičnin v središču Londona. Bivšemu vatikanskemu uradniku se namreč očita domnevno zlorabo sredstev iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih katoliške cerkve.

Kardinal je sicer zanikal kakršno koli kršitev in zagovarjal londonski posel, a dejstvo je, da so odstopi na tej ravni Vatikana izjemno redki.
 

Več iz rubrike

aktualno

Razglašeni letošnji najlepši in najgostoljubnejši kraji v Sloveniji

Turistična zveza Slovenije (TZS) je v soboto razglasila letošnje dobitnike priznanj v akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna.

aktualno

Slovenija se uvršča v sam vrh glede očetovskega dopusta, Hrvaška glede materins…

Kakšne so pravice novopečenih staršev pri koriščenju dopusta po posameznih državah? Kakšne so pravice istospolnih parov po svetu do posvojitve?

aktualno

Slovenski Viberate pritegnil zanimanje največjih založbenih hiš

Podjetje Viberate je predstavilo analitično orodje za glasbeno industrijo, ki jo je koronakriza močno zdesetkala, zanimanje pa kažejo tudi največje založbe.

aktualno

Pripravljenost vlade na nov val okužb po večini ocenjena z najnižjo oceno

Manj kot četrtina vprašanih pripravljenost vlade ocenjuje kot dobro ali zelo dobro, bistveno pa upada tudi delež tistih, ki zaupajo vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo.

Komentarji: