Vatikan: Prijeli direktorico, ki je preko družbe v Ljubljani pobrala pol milijona

Italijanska policija in Vatikan sta sporočila, da je bila v zvezi z zadnjim finančnim škandalom aretirana 39-letna Italijanka, ki je vodila podjetje v Sloveniji.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Stefano Rellandini
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Stefano Rellandini

Potem ko je pretekli teden odjeknila novica, da lovke vatikanskega finančnega škandala segajo tudi v Slovenijo, je policija v Milanu včeraj sporočila, da je prijela 39-letno Italijanko Cecilio Marogno, ki je delala za rimskokatoliškega kardinala Giovannija Angela Becciuja, ki je bil konec prejšnjega meseca odstavljen s položaja namestnika državnega tajnika.

FOTO: REUTERS/Alessandro Bianchi
FOTO: REUTERS/Alessandro Bianchi
Po poročanju Vatikana je bila Marogna aretirana na podlagi Interpolove tiralice na zahtevo Svetega sedeža. Zanesljiv vatikanski vir pa je za tiskovno agencijo Reuters povedal, da je bila Marogna osumljena »poneverbe in hujše zlorabe v sostorilstvu z drugimi«.
 
Marogna in kardinal Becciu sta sicer zanikata kakršno koli kršitev.
 
V intervjujih z italijanskimi mediji v zadnjih dneh je Marogna potrdila, da je preko svojega podjetja s sedežem v Sloveniji prejela pol milijona evrov. Kot je dejala, naj bi šel denar za njen honorar, potovanja in svetovalne storitve.

Iz dokumentov, ki so jih pridobili pri oddaji Le Iene, - kjer so tudi prvi razkrili povezavo vatikanskega finančnega škandala s Slovenijo - naj bi bilo razvidno, da je 39-letnica z vatikanskim denarjem kupovala luksuzne dobrine - čevlje, torbice, modne dodatke, pa tudi razkošen fotelj iz usnja - v butikih, kot so Prada, Moncler, Saint Laurent, Mont Blanc, Tod's in Frau.
 

Kardinal je nakazilo Marogni odobril, medtem ko je bil na poziciji v vatikanskem državnem sekretariatu, ki upravlja donacije Cerkve.
 
»Nisem ukradla niti evra,« je za italijanski časopis Domani dejala Marogna.
 
Zanikala je tudi očitke, da je kardinalova ljubica, in za časnik Corriere della Sera povedala, da je delovala kot »politična analitičarka in obveščevalka« z »mrežo odnosov v Afriki in na Bližnjem vzhodu«, da bi zaščitila predstavnike Vatikana v tujini.
 
FOTO: Media Vatican / REUTERS 
FOTO: Media Vatican / REUTERS 
72-letni kardinal Becciu je preiskovalcem dejal, da ga je Marogna ogoljufala, a je 24. septembra vseeno odstopil in razkril, da mu je to naročil sam papež Frančišek.

Odstop enega najvplivnejših kardinalov naj bi bil povezan s preiskavo v zvezi z nakupom luksuznih nepremičnin v središču Londona. Bivšemu vatikanskemu uradniku se namreč očita domnevno zlorabo sredstev iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih katoliške cerkve.

Kardinal je sicer zanikal kakršno koli kršitev in zagovarjal londonski posel, a dejstvo je, da so odstopi na tej ravni Vatikana izjemno redki.
 

Več iz rubrike

Banka Slovenije zaradi tveganj uvaja ukrep za povečanje kapitala bank

S proticikličnim blažilnikom bodo banke morale v prihodnjih 12 mesecih zagotoviti več kapitala, ena od možnosti je tudi zadržanje dela letošnjih dobičkov.

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.

Slovenska senatorka brani ameriške medije pred tehnološkimi velikani

ZDA pripravljajo zakonodajo, po zgledu avstralske, ki bo omejila tržno premoč Googla in Facebooka.