V živalskem vrtu proti covidu-19 cepijo živali

V živalskem vrtu v Oaklandu v ameriški zvezni državi Kalifornija so začeli cepiti proti covidu-19 živali.
Fotografija: Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP)
Odpri galerijo
Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP)

»Doslej smo uporabljali pregrade, da bi zagotovili ustrezne razdalje, in ustrezno zaščitno opremo pri zaposlenih, da bi ubranili občutljive vrste pred covidom-19. Veseli smo, da lahko zdaj bolje zaščitimo naše živali s cepivom,« je v sporočilu za javnost na spletni strani živalskega vrta zapisala vodja tamkajšnje veterinarske službe Alex Herman.
 
image_alt
FDA ponovno izdala opozorilo glede cepiv; tokrat gre za redek sindrom

Cepivo je doniralo ameriško podjetje Zoetis, ki ga je tudi razvilo. Gre za eksperimentalno cepivo, ki je namenjeno za živali in se ga daje v dveh odmerkih. Med cepljenimi so že tigri, medvedi, pume, dihurji, opice, netopirji in pujsi, so sporočili iz živalskega vrta.
Starejša gorila v živalskem vrtu v San Diego Zoo isi je opomogla od koronavirusa in je Orangutanka Karen in trije drugi orangutani ter pet opic bonobi iz živalskega vrta v San Diegu so bili prvi prebivalci živalskih vrtov, ki so bili cepljeni proti covidu-19. Foto:<br />
Arhiv San Diego ZOO
Starejša gorila v živalskem vrtu v San Diego Zoo isi je opomogla od koronavirusa in je Orangutanka Karen in trije drugi orangutani ter pet opic bonobi iz živalskega vrta v San Diegu so bili prvi prebivalci živalskih vrtov, ki so bili cepljeni proti covidu-19. Foto:
Arhiv San Diego ZOO

 
Kot izhaja iz sporočila, bodo razdelili več kot 11.000 odmerkov tega cepiva proti covidu-19 za zaščito več kot sto vrst sesalcev v skoraj 70 živalskih vrtovih in več kot desetih zavetiščih, znanstvenih institucijah in vladnih organizacijah po ZDA.
 
V živalskem vrtu v San Diegu so marca prvi cepili opice. Živali so po treh tednih prejele drugi odmerek.
 
image_alt
Pfizer predlaga še tretji odmerek cepiva; strokovnjaki občutno proti

V omenjenem živalskem vrtu so januarja zasledili okužbo z novim koronavirusom pri osmih gorilah. Znaki obolenja so bili blagi, večinoma omejeni na kašelj, zaprtje in utrujenost, in živali so si po navedbah uprave živalskega vrta kmalu povsem opomogle. Domnevajo, da je živali kljub veljavnim ukrepom za preprečevanje širjenja virusa okužil eden od zaposlenih, ki ni kazal znakov okužbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
 

Več iz rubrike