V zaporu rekordno število novinarjev

Število zaprtih novinarjev je leta 2021 postavilo še en rekord. Po celem svetu naj bi bilo zaprtih najmanj 293 novinarjev.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS

Glede na podatke Odbora za zaščito novinarjev (CPJ), je leta 2021 zaprtih najmanj 293 novinarjev (vir).

Največ zaprtih novinarjev je na Kitajskem

Kot navajajo tuji mediji, je bilo lani zaprtih 280 novinarjev, letos pa je številka že šesto leto zapored presegla 250. »To je ostro opozorilo na nadaljevanje trenda avtoritarizma po svetu,« je za CNN Bussines povedal namestnik izvršnega direktorja CPJ, Robert Mahoney.

image_alt
Nemčija: Kako pospešiti naložbe brez naraščanja državnega dolga?

Hkrati je dodal, da vlade postajajo vse bolj nestrpne do neodvisnega poročanja in kritike, pa tudi do novinarjev, ki razkrivajo umazane skrivnosti. Da bi to preprečile, uporabljajo različne tehnike in ena od njih je zapor, je prepričan Mahoney.

Jimmy Lai, ustanovitelj Apple Daily na poti v pripor. Foto: Posnetek zaslona/CNN
Jimmy Lai, ustanovitelj Apple Daily na poti v pripor. Foto: Posnetek zaslona/CNN

Največ zaprtih novinarjev naj bi že tretje leto zapored izhajalo iz Kitajske. Po podatkih organizacije Novinarji brez meja, naj bi bilo letos zaprtih kar 77 Kitajcev. Med njimi je tudi samostojna novinarka Zhang Zhan, aretirana maja 2020 zaradi kritičnega poročanja o odzivu Kitajske na pandemijo covida-19. Zhan je zaradi »vzbujanja težav« obtožena na štiri leta zapora, navaja CPJ.

Kitajski po največjem številu zaprtih novinarjev sledi Myanmar s 26 in Egipt s 25 zaprtimi novinarji.   

Mahoney je še povedal, da za raziskovanje porabijo veliko časa in v poročilo vključijo le tiste novinarje za katere so prepričani, da so v zaporu zaradi novinarskega dela. V primeru kakršnegakoli dvoma se uvrstijo v kategorijo nepotrjenih.

image_alt
Nov rekordni padec Evergrandovih delnic; kaj je bilo tokrat?

Trend umorjenih novinarjev vse bolj narašča

Še bolj šokantne ugotovitve, ki jih v svojem poročilu navaja CPJ, razkrivajo veliko število umorjenih novinarjev. Kar 19 naj bi jih bilo ubitih iz maščevanja, trije med poročanjem s konfliktnih območij, dva pa v uličnih spopadih oziroma na protestih. Skupno naj bi bilo letos med opravljanjem dela ubitih 24 novinarjev.

Lansko leto je bilo ubitih še več novinarjev, kar 21 so jih umorili iz maščevanja. Kot je takrat poročala STA, je izvršni direktor CPJ Joel Simon poudaril, da sta veliko število umorov in rekordno število zaprtih novinarjev po vsem svetu jasen dokaz, da je svoboda medijev pod napadom sredi globalne pandemije covida-19 v času, ko so informacije ključnega pomena.

image_alt
Ali je ECB res dovolila, da je inflacija ušla izpod nadzora?

Kot še navaja CPJ na svoji spletni strani, njihov popis vključuje zaprte novinarje do 1. decembra, ne vključuje pa številnih novinarjev, ki so bili med letom zaprti in izpuščeni.

Hkrati pa popis zajema samo novinarje v vladnem priporu in ne tistih, ki so v ujetništvu pri »nedržavnih akterjih« ali pa so izginili.

Več iz rubrike