Britanci proti covidu-19 odobrili zdravljenje s protitelesi

Terapija, s katero so lani proti covidu-19 zdravili Donalda Trumpa, je bila odobrena tudi v Veliki Britaniji.
Fotografija: V Veliki Britaniji je odobreno novo zdravilo za zdravljenje covid bolnikov. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
V Veliki Britaniji je odobreno novo zdravilo za zdravljenje covid bolnikov. Foto: Shutterstock

Kot poroča BBC je Britanska regulativna agencija za zdravila in zdravstvene izdelke (MHRA) je odobrila »koktajl protiteles«, ki so ga uporabili pri zdravljenju Donalda Trumpa in je tako postalo prvo zdravljenje z uporabo umetnih protiteles v Veliki Britaniji.
image_alt
Dvojna merila glede obvezne karantene

Klinična testiranja uspešna


Zdravilo, znano pod imenom Ronapreve je razvilo ameriško biotehnološko podjetje Regeneron. Klinična preizkušanja so pokazala, da je pomagalo pri preprečevanju okužbe s covidom-19 in posledično zmanjšanju tveganja za hospitalizacijo, piše BBC.

Na MHRA so prepričani, da bo zdravilo pomagalo bolnikom s težjim potekom bolezni ali za katere je manj verjetno, da bodo zaščiteni s sedanjimi cepivi. Hkrati pa dodajajo, da se zdravilo ne bo uporabljalo kot nadomestek cepiva, pišejo tuji mediji.
Novo zdravilo ne bo nadomestilo cepljenja. Foto: Blaz Samec/Delo
Novo zdravilo ne bo nadomestilo cepljenja. Foto: Blaz Samec/Delo

Visoka cena zdravila bo omejila uporabo


»Zadovoljni smo, da je zdravilo varno in učinkovito, vendar je zelo drago in še ni jasno, kdo ga bo dobil,« je povedala Dr. Samantha Atkinson iz MHRA. Zdravilo stane od 1000 funtov (1168 evrov) do 2000 funtov (2337 evrov), zato še ni jasno, ali bo terapija ponujena vsem ali bo rezervirana le za covidne bolnike s šibkim imunskim sistemom, je še povedala Atkinsonova.
image_alt
FDA opozarja: cepivo proti covidu-19 lahko povzroči vnetje srca

Zdravilo, ki ga proizvajata Regeneron in švicarsko farmacevtsko podjetje Roche, uporablja umetna monoklonska protitelesa, ki posnemajo naravna protitelesa, ki jih proizvajajo telesa za preprečevanje okužb.

»Zdravilo, aplicirano z injekcijo ali infuzijo, deluje tako, da združi dve protitelesi, ki se vežeta na različna mesta na proteinu koronavirusa, tistem delu, ki je odgovoren za vstop v človeške celice. Ta nevtralizacijski proces blokira okužbo in pomaga pospešeno odstraniti virus,« pojasnjuje Martin Landray, profesor medicine in epidemiologije na univerzi v Oxfordu.
Novo zdravilo naj bi zmanjšalo število hospitalizacij. Foto: NICK OXFORD/REUTERS
Novo zdravilo naj bi zmanjšalo število hospitalizacij. Foto: NICK OXFORD/REUTERS

Dovoljenje za zdravljenje je bilo pomemben korak naprej, potem ko so poskusi pokazali pozitivne rezultate brez večjih pomislekov, vendar bi lahko stroški omejili njegovo uporabo le na tiste, ki ga najbolj potrebujejo, dodaja Landrey.

Penny Ward profesorica farmacevtske medicine na univerzi v Londonu je dejala, da bi Ronapreve lahko skrajšal trajanje bolezni in celo preprečil smrt, če bi zdravljenje začeli že ob prvih simptomih bolezni.
image_alt
Lekcija adaptacije na »korona šok«

»Z dodatnim orodjem, ki ga imamo na voljo, imamo večje možnosti, da preprečimo davek covida-19 na bolnišnične storitve, hkrati pa rešimo več življenj«, še dodaja Wardova.

Več iz rubrike