V Veliki Britaniji kmalu poskusna uvedba štiridnevnega delovnika

V okviru pilotnega projekta bo 30 britanskih podjetij uvedlo preizkusni štiridnevni delovni teden. Delavci bodo pri tem obdržali polno plačo.
Fotografija: Slika je simbolična. Gradbeni delavci, 17.1.2022, Ljubljana, Slovenija. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Gradbeni delavci, 17.1.2022, Ljubljana, Slovenija. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

V približno 30 podjetjih v Veliki Britaniji bodo letos v okviru pilotnega projekta preizkusili štiridnevni delovni teden, pri čemer bodo delavci obdržali polno plačo. Med podjetji, ki jih projekt zanima, je britanska hčerinska družba proizvajalca fotoaparatov Canon.

V pilotnem projektu bodo sodelujoča podjetja štiridnevni delovni teden zagnala v drugi polovici leta, navaja spletna stran kampanje 4 Day Week. Po poročanju Guardiana se je za ta korak odločil tudi Canon Medical Research Europe, katerega 140 zaposlenih razvija programsko opremo za zdravstvene namene ter rešitve umetne inteligence.

image_alt
Plastika Skaza prehaja na šesturni delovnik

»Standardni delovnik je zastarel«

»Standardni delovnik od devetih do petih pet dni na teden je zastarel in ne odgovarja več potrebam,« so prepričani pobudniki kampanje. Štiridnevni delovni teden bi po njihovi oceni koristil delavcem, zaposlovalcem, gospodarstvu, družbi in okolju. »Skupaj lahko zgradimo družbo, kjer delamo za to, da živimo, namesto da živimo za to, da delamo,« so zapisali.

image_alt
Novosti na področju upokojevanja, pokojnin in dodatkov

Pilotni projekt, v katerega želijo pritegniti med 20 in 30 podjetij, bo vodila iniciativa 4 Day Week Global, njeni partnerji pa so inštitut Autonomy in raziskovalci univerz v Oxfordu in Cambridgeu ter bostonskega kolidža. Gre za usklajeno šestmesečno poskusno akcijo, v času katere bodo podjetjem na voljo strokovnjaki, ki jim bodo z delavnicami, svetovanjem, izmenjavo izkušenj in drugimi oblikami pomoči pomagali do uspeha.

Na spletni strani kampanje 4 Day Week je sicer že naštetih 36 delodajalcev, ki svojim zaposlenim omogočajo štiridnevni delovni teden. Večina jih spoštuje t. i. zlati standard, v okviru katerega zaposleni v štirih dneh opravijo 32 ur dela in obdržijo polno plačo.

image_alt
Proizvajalec Mozartovih kroglic zaradi pandemije v stečaj

Več iz rubrike