Turčija se spopada s kar 20-odstotno inflacijo

Stopnja inflacije v Turčiji se že tretji mesec zapored viša in se približuje meji 20 odstotkov.
Fotografija: Turška inflacija se zadnja štiri leta meri v dvomestnih številkah. Foto: OSMAN ORSAL / Reuters
Odpri galerijo
Turška inflacija se zadnja štiri leta meri v dvomestnih številkah. Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Turška letna inflacija se je v avgustu zvišala na 19,25 odstotka in je tako višja od obrestne mere centralne banke. Gre za najvišjo stopnjo inflacije v zadnjih dveh letih, kar ohranja pritisk na ostro denarno politiko.
 

Rezultati presenetili analitike

 
Slovenska tiskovna agencija (STA) je povzela besede nemških kolegov, ki so zapisali, da so v petek objavljene številke za mesec avgust presenetile analitike. Pričakovali so namreč, da bo visoka inflacija popustila. Ta pa se je od julija še zvišala za 0,3 odstotka na 19,25 odstotka.
 
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Cene in življenje v Turčiji (5/5)

Centralna banka je od marca držala svojo obrestno mero pri 19 odstotkih in v zadnjih mesecih večkrat obljubila, da jo bo ohranila nad stopnjo inflacije. Toda guverner banke, Sahap Kavcioglu, na konferenčnih klicih z vlagatelji ni ponovil te obljube, so za Reuters povedali vlagatelji, ki si to potezo razlagajo kot premik k predčasnim znižanjem obrestne mere centralne banke.
 
Višje cene hrane. Foto: Guardian
Višje cene hrane. Foto: Guardian
Do začetka fiskalnih ukrepov v obliki nižanja obrestnih mer naj bi prišlo v zadnjem četrtletju letošnjega leta, delno zaradi pritiskov s strani predsednika države, navaja Reuters. Recep Tayyip Erdogan namreč vneto nagovarja turško centralno banko k uvedbi denarnih spodbud v želji, da bi se stopnja inflacije znižala.
 

Višje cene življenjskih potrebščin

 
Inflacija se je zvišala zaradi visokih cen surovin, večjega povpraševanja potrošnikov ob ponovnem odprtju države po pandemiji in padanja tečaja turške lire, zaradi česar so bile cene uvoza visoke. V Turčiji so se cene življenjskih potrebščin na mesečni ravni zvišale za 1,1 odstotka.
 
Avgusta so bile cene živil v povprečju za 29 odstotkov višje kot pred letom dni, poroča STA. Hrana se je začela junija opazno dražiti, potem ko so bile stopnje rasti njenih cen v preteklih mesecih stabilne. Cene izdelkov pri proizvajalcih so se avgusta zvišale celo za 45,5 odstotka. Naraščajoči proizvodni stroški podjetij bodo z nekaj zamude verjetno vsaj delno vplivali tudi na splošne cene življenjskih potrebščin, še dodaja STA.
 
image_alt
ZDA mirijo trge, medtem ko Kitajska plaši svoja podjetja

Turška centralna banka sicer pričakuje, da se bo inflacija do konca leta znižala na dobrih 14 odstotkov, kar je manj, kot pričakujejo analitiki, poroča Reuters. Sicer je uradni cilj turške centralne banke priti na petodstotno inflacijo, so pa že pretežni del zadnjih štirih let številke dvomestne.

Več iz rubrike