V Dubaju na Expo 2021 tudi dosežki slovenskih inženirjev

Namizna družabna igra Slovenski kvIZUM s 110 kartami osvetljuje dosežke posameznikov in podjetij.
Fotografija: Slovenski paviljon na svetovni razstavi EXPO Dubaj. Foto: STA / Nebojša Tejić.
Odpri galerijo
Slovenski paviljon na svetovni razstavi EXPO Dubaj. Foto: STA / Nebojša Tejić.

Ob svetovni razstavi EXPO Dubaj 2021 so v iniciativi Inženirke in inženirji bomo! razvili novo orodje promocije slovenskih inženirjev, inovatorjev in pionirjev. Namizna družabna igra Slovenski kvIZUM s 110 kartami osvetljuje dosežke posameznikov in podjetij.
 
image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Nova namizna igra Slovenski kvizum na zabaven in poučen način približa slovenske izume in inovatorje. Udeleženci med igro na primer ugotavljajo, kam je ekipa slovenskih inženirjev leta 2017 kot prva na svetu vgradila 3D-natisnjen nadomestni del (Siemens Slovenija v jedrsko elektrarno NUK). Igra je namenjena vsem, ki želijo spoznati razvojne dosežke, ki so nam Slovencem v ponos. Kot poudarjajo v iniciativi Inženirke in inženirji bomo!, so namizno igro razvili skupaj s partnerji.
 

Slovenski dosežki odslej tudi v angleščini in arabščini


Vzporedno z izidom namizne igre je nadgradnjo doživela tudi spletna aplikacija Slovenski kvIZUM. Ta je ob izidu leta 2018 dosegla več kot 500.000 Slovencev. Ustvarjalci so prvotnih 58 vsebin o slovenskih dosežkih nadgradili na prek 150. Ob svetovni razstavi EXPO Dubaj 2021, ki se začenja 1. oktobra, so dosežke objavili v treh jezikih, slovenskem, angleškem in arabskem.
 
slovenski kvizum
slovenski kvizum

»Slovenci ponujamo svetu izume in inovacije znotraj številnih dejavnosti; od biomedicine do avtomobilske industrije, umetne inteligence kot tudi medicine. A to ni dovolj. Za preboje in dvig vrednosti mora za našo pamet in sposobnosti izvedeti cel svet. EXPO Dubaj 2021, na katerega v sodelovanju s SPIRIT Slovenija potuje Slovenski kvIZUM, je ena od priložnosti za to,« pravi mag. Edita Krajnović, soustanoviteljica iniciative Inženirke in inženirji bomo!, kjer razvijajo in nadgrajujejo vsebine, ki prvenstveno podpirajo promocijo inženirstva, tehnike in inovativnosti med mladimi.  
 

Promocija slovenskega inženirstva in inovativnosti

 
Med organizacijami, ki so med prvimi podprle razvoj namizne igre, je tudi Slovenski institut za kakovost in meroslovje (SIQ). Direktor Gregor Schoss pravi, da so med prvimi zagovorniki tega, da se Slovenija na svetovni zemljevid predstavi kot inovativno, razvojno okolje: »V SIQ z našim delovanjem in storitvami podpiramo večinski del slovenskega gospodarstva. K njegovemu svetovnemu ugledu pa prispevamo vsaka organizacija s svojimi uspehi, zato je pomembno, da se znamo z njimi tudi pravilno predstaviti. Tako doma kot v tujini.«  

image_alt
V polovici izdelkov za ličenje našli nevarne kemikalije

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.