V državah z nižjim standardom več lastniških nepremičnin

Najnovejša raziskava razkriva, da kar 91 odstotkov prebivalcev Hrvaške živi v lastni nepremičnini, medtem ko je evropsko povprečje za 21 odstotkov nižje.
Fotografija: V Sloveniji 74,6 odstotkov lastniških stanovanj. Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V Sloveniji 74,6 odstotkov lastniških stanovanj. Foto: Jure Eržen/Delo

Najnovejši podatki statistične službe Evropske unije Eurostat (vir) kažejo, da je v revnejših državah več lastniških nepremičnin kot pa v državah z višjim standardom.

image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu na dražbi

Najvišji delež lastništva v Romuniji, Slovenija na sredini lestvice

Na vrhu lestvice se je poleg Romunije, Slovaške in Madžarske znašla tudi Hrvaška. Kot navaja Total Croatia News, 91 odstotkov prebivalcev Hrvaške živi v lastni nepremičnini, medtem ko je evropsko povprečje za 21 odstotkov nižje.

Najvišji delež lastništva zabeležen v Romuniji, kjer je v letu 2020 kar 96 odstotkov prebivalcev živelo v lastni nepremičnini.

Lastništvo je tudi sicer najpogostejše v vseh državah članic EU z izjemo Nemčije, kjer po poročanju tujih medijev, polovica prebivalstva živi v lastniškem domu, polovica pa v najetem. Majhen delež prebivalstva, ki živi v lastni nepremičnini je tudi v Avstriji (55,3 odstotka) in na Danskem (59,3 odstotka).

Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Slovenija se je na lestvici znašla nekje na sredini. Po podatkih Eurostata namreč v lastniških stanovanjih živi 74,6 odstotka Slovencev, 25,4 odstotka pa živi v najetem domu.

Podatki so pokazali tudi, da v EU v hišah živi okrog 53 odstotkov prebivalstva, medtem ko na Hrvaškem v hišah živi 78 odstotkov prebivalcev. Visok delež lastništva hiše je tudi na Irskem in sicer kar 92-odstotni. Delež etažnih lastnikov je s 66 odstotki največji v Španiji, sledita Latvija in Estonija.

image_alt
Cene se bodo še naprej višale

Vsak tretji prebivalec v premajhnem stanovanju

Povprečen državljan EU naj bi v svoji lasti imel 1,6 sobe, največ lastniškega prostora pa imajo državljani Malte in sicer 2,3 sobe na člana gospodinjstva. Majhen delež gospodinjstev, ki živi v premajhnih prostorih, je tudi v Belgiji, Španiji, Franciji in Nemčiji (od pet do 10 odstotkov), na Nizozemskem pa celo manj (manj kot pet odstotkov).

Na tej lestvici se Hrvatje uvrščajo na dno, saj imajo glede na raziskavo na razpolago le 1,2 sobe. Čeprav več kot 90 odstotkov hrvaških prebivalcev živi v lastniškem domu, naj bi vsak tretji prebivalec živel v prenatrpanem stanovanju, bodisi zaradi prevelikega števila članov gospodinjstva ali pa premalo sob.

Velik odstotek ljudi, ki živijo v prenatrpanih domovih, je tudi v Romuniji (45), Bolgariji (39,5) in na Poljskem (36,9).

image_alt
Osupljiv dvorec, ki ga ima v lasti Trumpova hči

Na Hrvaškem živijo otroci pri starših dlje kot v ostalih članicah EU

Število članov v gospodinjstvu je glede na podatke največje ravno na Hrvaškem (3), medtem ko je evropsko povprečje dva člana.

Čemur botruje tudi dejstvo, da na Hrvaškem otroci že tradicionalno kasneje zapustijo dom svojih staršev. V tej državi je delež t.i. praznih gnezd manj kot 13-odstotni, medtem ko je na primer na Malti 70 odstotni, navajajo hrvaški mediji.

Lastniška, a prenatrpana in slabo vzdrževana

Raziskava nekako razbija mit, da je v državah z višjim standardom lažje priti do lastniškega stanovanja.

Hkrati pa tudi to, da nekdo živi v lastnem domu ne pomeni, da uživa kvalitetnejše bivanje. Glede na podatke velja ravno nasprotno, živijo v prenatrpanem prostoru, ki je največkrat slabše vzdrževano.

image_alt
Nepremičnine na Hrvaškem kupujejo predvsem tujci

Kar 8,2 odstotka ljudi v EU si namreč v letu 2020 ni moglo privoščiti ustreznega ogrevanja, 1,5 odstotka jih ni imelo stranišča, skoraj 14 odstotkov pa je imelo težave s puščanjem strehe, še navaja total Croatia News.

Več iz rubrike