​V Avstriji narašča strast za lastnim dvoriščem

Želite kupiti hišo v Avstriji? Niste edini!
Fotografija: V nekaterih mestih je prostor na dvorišču za vrtne palčke (zelo) drag. Foto: Milan Ilić
Odpri galerijo
V nekaterih mestih je prostor na dvorišču za vrtne palčke (zelo) drag. Foto: Milan Ilić

Povpraševanje po hišah v Avstriji narašča, tako zaradi dolgoročnih trendov, kot je rast prebivalstva v državi, kot tudi zaradi nekaterih novejših trendov. Slednji še niso povsem jasni. Splošni »hišni pripor« zaradi pandemije je vsekakor povečal željo ljudi po več prostora, kot ga imajo v stanovanjih.
 
Rast povpraševanja po hišah je opazen v številnih regijah Avstrije. Ljudem, ki lahko delajo od doma, ni treba imeti prebivališča v večjem mestu. Nekatere je pandemija prepričala, da je bolje, če otroci rastejo v zelenem okolju. Ali pa so se navadili živeti brez koncertov, gledališč in podobnih dogodkov ter občutijo, da bi z mirnejšim življenjem bili lahko zadovoljni tudi v provinci.
 
Cene družinskih hiš v Avstriji so v širšem razponu kot cene stanovanj. Seveda je cena odvisna od kakovosti in starosti hiše ter predvsem od lokacije. Ni enako, ali je hiša v soseski z vilami, v središču mesta, na robu naselja ali na obrobju. Na ceno vplivajo tudi prometne povezave, raven hrupa, kupna moč lokalnega prebivalstva, stran sveta na katero je hiša obrnjena itd.
Dunaj. Foto: Milan Ilić
Dunaj. Foto: Milan Ilić

 
Splošno vodilo pri nakupu hiše v Avstriji je, da število kvadratnih metrov njenega stanovanjskega prostora pomnožite z 2500. Rezultat je cena v evrih, okvirna. To velja, če je hiša nova. Če je starejša, od omenjene cene kvadratnega metra se odšteje en odstotek za vsako leto starosti. To na primer pomeni, da za hišo, zgrajeno pred 20 leti, kvadratne metre njene bivalne površine ne pomnožimo z 2500, temveč z 2000 evri.
 
To še ni vse: ceni hiše se prišteje cena hišnega dvorišča, parcele. Na začetku pandemije so se mnogi v Avstriji spraševali, kaj bo s cenami gradbenih parcel. Dobro leto kasneje je odgovor jasen: niso se pocenile, ravno nasprotno. Strah pred inflacijo, občutek negotovosti glede vlaganja v vrednostne papirje in druge vrste naložb so marsikoga pripeljali do tega, da ljudje stremijo k nakupom zemljišča za hišo ali vikendico.
 

Poceni je le »vukojebina«

 
Salzburg. Foto: Milan Ilić
Salzburg. Foto: Milan Ilić
Cene gradbenih parcel v Avstriji se zelo razlikujejo. Najdražje so več kot 2000-krat dražje od najcenejših! Ključni dejavnik je lokacija, kot je to običajno pri nepremičninah. V zgodovinskem središču Dunaja, prvem mestnem okraju (Innere Stadt), območju, ki je bilo do konca 1850-ih obdano z utrdbenim mestnim obzidjem, od takrat pa z veličastno avenijo Ring, cena kvadratnega metra gradbenih parcel je 3500-8500 evrov.
 
Najnižje cene parcel na Dunaju (okoli 390 EUR/m2) so v nekaterih četrtih Simmeringa, 11. mestnega okraja, na jugovzhodnem robu mesta. Ta del mesta je tradicionalno industrijski, s klavnico, veleprodajno tržnico in številnimi drugimi podjetji. V spodnjeavstrijski soseski Simmeringa je največja rafinerija nafte v srednji Evropi in ogromna skladišča.
 
Simmering je del avstrijske prestolnice, ki je najbližji dunajskemu mednarodnemu letališču Schwechat; južni del Simmeringa zaseda veliki ranžirni terminal in Centralno pokopališče, eno največjih v Evropi.
 
Ta dunajska četrt je delno ob desnem bregu Donave, vendar je tam tovorno pristanišče. Ker je Simmering po nadmorski višini najnižji del Dunaja, je v njem centralni dunajski obrat za prečiščevanje kanalizacijske vode, na površini enega kvadratnega kilometra. V drugih delih Simmeringa prevladujejo veliki stanovanjski bloki. Že več kot sto let so prebivalci tega dela Dunaja večinoma delavci.
 
Gradec. Foto: Milan Ilić
Gradec. Foto: Milan Ilić
Tradicionalno so bili socialdemokrati najmočnejši v Simmeringu, in so tudi danes, ampak od leta 2015 do 2020 je bil na čelu te občine, prvič v zgodovini, član Svobodnjaške stranke, desne, nacionalistične. Pozitivna plat Simmeringa so sodobni vrtci in šole, pa tudi nekdanji cesarski dvorec Neugebäude, razvalina, ki se danes počasi obnavlja, z zelenim okoljem. Logično pa je, da so cene hiš, gradbenih parcel, pa tudi stanovanj v tem delu mesta precej nižje kot v drugih, privlačnejših soseskah avstrijskega glavnega mesta.
 
V delu Döblinga, 19. dunajske občine, na pobočjih Dunajskega gozda, kjer so veliki vinogradi in številne vile, od koder se lepo vidijo spodnji deli Dunaja, je zdaj cena kvadratnega metra gradbenega zemljišča do okrog 2850 evrov. V Döblingu je najnižja cena parcel 900 EUR/m2; kar je več kot najvišja v Simmeringu (850 evrov/m2).
 
Niso vsi deli Avstrije tako dragi. Najnižje cene gradbenih parcel v državi so v nekaterih obrobnih delih Spodnje Avstrije, kjer se dobijo za le 4 EUR/m2, in na nekaterih območjih Gradiščanske (5 EUR/m2), gospodarsko najmanj razvite avstrijske dežele.
 

Najdražje gradbene parcele zunaj Dunaja so bodisi elegantna, prostorsko utesnjena mesta, kot sta Salzburg (do 1400 EUR/m2) in Innsbruck (do 1400 EUR/m2), bodisi znani alpski turistični centri: tirolski Kitzbühel (do 3500 EUR/m2), Lech na Predarlberškem(do 2000 EUR/m2) in St. Anton am Arlberg na zahodu Tirolske (1725 EUR/m2).
 
Kdor želi kupiti gradbeno parcelo v Bad Kleinkirchheimu, izjemno priljubljenem smučišču za Slovence, bo moral za kvadratni meter odšteti 211-307 evrov.
 

Več iz rubrike