V Ameriki nove nepremičnine cenejše od rabljenih

Prvič v 15 letih se je na ameriškem trgu zgodilo, da je ceneje kupiti rabljeno, od nove nepremičnine.
Fotografija: FOTO: wavebreakmedia / Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: wavebreakmedia / Shutterstock

V Ameriki je tradicionalno veljalo, da so bili kupci starejših nepremičnin deležni dodatnega popusta. Prejšnji mesec pa se je to spremenilo. Zaradi velikega povpraševanja in nizke ponudbe na trgu so se cene avtomatsko dvignile, popusti pa razblinili.
 

Preobrat po 15 letih

 
Nacionalno združenje nepremičnin je marca serviralo podatke, da so se cene enodružinske lastniške hiše zvišale na povprečno 334.500 ameriških dolarjev. Nove hiše pa so se v istem času prodajale za 330.800 dolarjev. To se je zgodilo prvič po letu 2005, navajajo na ameriškem nacionalnem združenju nepremičnin.
 

Cene se iz meseca v mesec razlikujejo

 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Cene nepremičnin se vsak mesec zelo razlikujejo, glede na to, koliko se jih proda. Na letni ravni so se v Ameriki zelo zvišale, največ dobička pa so prinesle starejše hiše. Visoke cene nepremičnin na splošno, odražajo nizko raven razpoložljivih nepremičnin na trgu.
 
Pretekli mesec je bilo naprodaj denimo samo 900.000 domov, kar je kar 30 odstotkov manj kot v letu prej. Med tem pa se je število novogradenj, ki so se prodale še pred gradnjo, močno povečalo. Po letu 2006 se je zgodilo prvič, da povpraševanje tako močno presega ponudbo.

Nepremičnine v Ameriki dostopne tudi Slovencem

 
Po ameriških zakonih imajo tudi tujci pravico do nakupa stanovanjske hiše, parcele ali stanovanja. Nekatere nepremičnine so celo cenejše kot v Sloveniji. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj se vedno več Slovencev odloča za investicijo v nepremičnino v Ameriki.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

 

Kakšne so cene nepremičnin pri nas?

 
Kot smo že večkrat poročali, cene nepremičnin v zadnjem let kljub pandemiji niso upadle, temveč celo zrasle. Slednje pove, da je povpraševanje še vedno veliko in nič še ne kaže, da bi začelo zanimanje kmalu upadati.
 
Kot pričajo podatki Fursa, so ob koncu preteklega leta zabeležili veliko število transakcij z nepremičninami. Trenutno je na slovenskem trgu več povpraševanja kot ponudbe. Vendar pa se utegne to kmalu spremeniti, saj bo v naslednjih letih trg, predvsem v prestolnici, zasičen z novogradnjami.
 
To, da bi morali cene znižati, graditeljev ne skrbi, saj je veliko premožnih tujcev, ki se zanimajo za nepremičnino v Sloveniji. Kaj pa to pomeni za slovenske kupce, pa je že druga zgodba.
 

Več iz rubrike